Fredag arrangerte Fiskeribladet og IntraFish sitt andre webinar i Sjømatpuls-serien. Der deltok blant annet daglig leder Tom Jarle Bjørkly i Mortenlaks, som snakket om sine erfaringer med algekrisen sommeren 2019.

- Jeg husker godt den første meldingen som kom (..) da det begynte å dale 10-20 stor fisk uten forvarsel. Det som hadde skjedd med andre oppdrettere i nærområdet, var jeg ikke i tvil om hva som var i ferd med å skje, sa han.

Mortenlaks er et lite, privateid oppdrettsselskap med hovedkontor i Lødingen i Nordland.

Det første Bjørkøy gjorde da han skjønte at algene kom til dem, var å se hva de hadde av tilgjengelig personell.

- Så sa jeg, vi må tenke som damehåndballaget - vi gir oss ikke før omgangen er over.

Døgnbemanning

Bjørkly var glad for at de allerede hadde kameraer i alle merder, og dermed god oversikt over hva som skjedde.

- Vi oppbemannet før krisen var et faktum. Det var døgnkontinuerlig vakt, både på fôrsentral og på merden. Alt handlet om fiske og folket, sa han.

Selv prøvde han å være så mye tilstede som mulig.

- Som leder må du være fysisk tilstede og synlig, både for omverden og kolleger.

Enorm pågang

Under krisen hadde de enorm pågang av pressen, noe selskapet tidlig prioriterte å bruke tid på.

- Vi besluttet raskt at vi måtte prioritere også pressen, for å hindre at det ble for mye spekulasjoner, og få ut fakta, sa han.

Faren i år er over?

Selv om Mortenlaks nå er bedre forberedt på en eventuell ny algeinvasjon enn de var, vil de aldri kunne være helt forberedt på en slik hendelse.

- Jeg velger å tro at tidspunktet for at det kan skje i år allerede er passert, men vi er definitivt ikke forberedt på en ny algeinnovasjon, sa Bjørkly.

Kasse på kasse med død laks ble heist opp på kaia på landbasen til Northern Lights Salmon i Balteskard i Sør-Troms, etter at dødelige alger tok livet av flere hundre tusen laks i fjor sommer. Foto: Arkivfoto Northern Lights Salmon AS

Akseptere endringer

Da statsminister Erna Solberg informerte nasjonen om koronatiltakene den 13. mars, forsto bedriftsleder Terje Kjølsøy i Aalesund Fisk at nå måtte det tas tak.

- Det var helt åpenbart at dette ville påvirke fiskeriene. Det vi eier i dag vil være mindre verdt i morgen, uttalte Kjølsøy på webinaret Sjømatpuls.

Både Kjølsøy og fiskerinæringa har håndtert kriser tildligere, så is i magen var viktig. Utfordringa var at koronakrisa var ulik andre kriser næringa tidligere hadde vært igjennom.

Han fortalte om viktigheten av å ta handling og få kostnadene ned. Ting på lager måtte ut og permitteringer i bedriften ble dessverre nødvendige.

Korona ikke over

- Men det var viktig å bevare arbeidsplassene for våre ansatte. Så alle fikk den samme stillingsprosenten, slik at alle fikk jobbe litt. Det var ei løsning som fungerte fint hos oss, uttalte han.

Midt under koronapandemien kjøpte Aalesund Fisk opp Arne Hjeltnes mislykkede prosjekt i Mehamn, Finnmark Fisk.

- Det var en prosess som startet lenge før koronaen slo inn, så at oppkjøpet gikk gjennom midt i en tid der nasjonen er ilagt restriksjoner, var helt tilfeldig, fortalte han på webinaret.

Kjølsøy har antydet at han ikke tror koronakrisen er over, og at den kan føre til fallende torskepriser.

- Nå skal jeg ikke være noen dommedagsprofet, for prisene styres av tilbud og etterspørsel. Men under krisen i 2013 falt torskeprisen med 30 prosent. Et fall for torsken kan bety oppgang for seien, men uansett vil seien forbli et rimeligere alternativ til torsken, uttalte han.

Her kan du se hele sendingen: