(Illustrasjonsbildet ble byttet ut kl 16:02)

IntraFish skrev tirsdag om en undersøkelse som Norstat har gjennomført knyttet til holdninger til laksenæringen. Norstat opplyste at deres oppdragsgiver er konsulentselskapet Menon Economics. Henrik Lindhjem, som er partner i det Oslo–baserte selskapet, opplyste til IntraFish at de samarbeidet med blant annet Universitetet i Tromsø om undersøkelsen, som er en del av det større prosjektet Coast Benefit.

Undersøkelsen har skapt sterke reaksjoner, da den oppfattes å ha ledende spørsmål, på omstridt til feil faktagrunnlag.

– (..) I undersøkelsen etableres det en del sannheter om havbruk som enten er svært omdiskuterte, eller ikke riktig. De som skal svare på undersøkelsen får begrep og farger slik at en kommer i en tilstand som gjør at en tror at havbruk er ekstremt skadelig for miljø – da forventer jeg at svarene blir deretter (..), sa Tom–Christer Nilsen til IntraFish. Han er stortingsrepresentant for Høyre, og partiets fiskeripolitiske talsmann.

SV–politiker Torgeir Knag Fylkesnes mener at det er så mye feil i undersøkelsen at den bør trekkes, og at det heller bør sendes ut en ny versjon.

UiT ikke med

Pressevakten ved UiT skriver følgende i en e–post til IntraFish torsdag ettermiddag:

«UiT Norges arktiske universitet (omtalt i artikkelen som Universitetet i Tromsø) er ikke partner i det omdiskuterte prosjektet Coast-Benefit.

UiS og Menon brukte kun deler av et undersøkelsesopplegg som en av våre forskere har laget for bruk her i Tromsø-regionen som bakgrunn for den undersøkelsen som nå er kritisert.

Det er korrekt at UiT samarbeider med UiS, NMBU og Menon på andre prosjekter»

Mer om prosjektet kan du lese på Norges forskningsråd sine nettsider.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.