Fremdeles har man ikke full oversikt over alle detaljene i flystoppen. Flytrafikken fra Storbritannia og Irland er for eksempel ikke rammet.

- Og det meste av sjømattransporten fra Norge til USA går via Storbritannia, sier Paul T. Aandahl, som er Norges Sjømatråds sjømatanalytiker for markedsinnsikt og markedsadgang til Fiskeribladet.

Polen, Frankrike og USA var de største mottakerne av laks fra Norge i februar viser statistikk fra Sjømatrådet. I tillegg er USA på listen over de tre tørste markedene for ørret i februar måned.

Kunngjøringen kom i natt

Det var i natt at den amerikanske presidenten på direktesendt fjernsyn i USA opplyste at USA vil stenge flytrafikken fra Europa:

– For å hindre ny spredning vil vi suspendere all innreise fra Europa fra fredag, sa Trump i sin tale til det amerikanske folket.

I følge Dagens Næringsliv sa presidenten sa at han hadde innhentet råd fra helseeksperter og at han derfor hadde bestemt seg for å gjøre «flere viktige, men nødvendige tiltak» for å beskytte alle amerikanere.

Norge inngår i innreiseforbudet, bekrefter Department of Homeland Security i en pressemelding. Forbudet skal gjelde i 30 dager fra i morgen av, og i følge NRK sier Trump at innreiseforbudet både gjaldt folk og varer – «alt som kommer fra Europa til USA».

USA-markedet har vært i positiv vekst

I forrige uke gikk sjømateksporten til USA opp med 73 prosent, målt i produktvekt, til 473 tonn.

Statistikken for siste hele måned, februar, viste at USA økte med 22 prosent i volum på hel, fersk laks. Nå kan det i praksis bli full stopp i dette markedet ettersom sjømaten stort sett fraktes i passasjerflyenes bagasjerom.

USA er verdens nåværende største sjømatimportør, med Kina hakk i hæl.

Norges sjømatråd sitt kontor i USA er lokalisert i Boston, hvor Egil Ove Sundheim er fiskeriutsending. Denne stillingen skal i mai tas over av Anne-Kristine Øen, som i forrige måned ble utnevnt til ny fiskeriutsending til USA. Øen kommer fra jobben som administrerende direktør i Salmon Group.

USA er marked for norsk kongekrabbe

Sør-Korea, Vietnam og USA var de største mottakerne av kongekrabbe i februar. Norge eksporterte da 118 tonn kongekrabbe til en verdi av 41 millioner kroner. Totaleksporten av kongekrabbe falt dermed med 37 prosent i mengde, og 16 millioner kroner i verdi i februar, noe som knyttes til Koronaviruset:

– Volumnedgangen skyldes hovedsakelig redusert etterspørsel på grunn av Covid-19, uttalte Frank Isaksen, sjefanalytiker i Norges sjømatråd, i forbindelse med offentliggjøringen av februartallene.

Til NRK torsdag sier Avinor-direktør Dag Falk-Petersen at de vurderer å stenge en rullebane på Oslo Lufthavn og flere flyplasser i Norge.

IntraFish/Fiskeribladet kommer med mer.