Du husker tegneserien Skipper'n (Popeye) av E.C. Segar? Spinat ga superkrefter.

I går på søndag var det årets Laksekamp. Bodø/Glimt vant 3–1 på hjemmebane mot Sarpsborg 08. Det er ingen liten bragd. Sarpsborg gikk nylig videre til gruppespillet i Europa League etter å ha slått Maccabi i Tel Aviv torsdag kveld. Det var en historisk bragd.

Men lakselaget i Bodø gjør det godt for tida. Forrige helg vant Bodø/Glimt «slaget om Nord-Norge», det vil si 2–1 mot erkerivalen Tromsø, og det var ikke engang en laksekamp. Men kanskje spillerne hadde dopet seg på laks før kampen.

Årets laksekamp på Aspmyra er den åttende i historien, det vil si siden 2011.

I juli gikk verdensmester i sushi-mosaikk, lakseaktøren Salten Aqua, ut og oppfordret næringa til aktive sponsorater innen idrett -– samt til å stille på kampen 2. september.

Målet om 4.000 publikummere ble ikke nådd. Det manglet rundt 800. Men de som kom, kunne ta med seg gratis laksemåltider hjem etter kampen. Det var laget 4.000 porsjoner.

Den prisbelønte kokken Rasmus Skoglund hadde komponert tre retter som publikum kunne velge mellom: Currysuppe med laks, nudelsalat med sashimi og røykelakswrap.

Dagen var trasig, med stadige elinger av silende regn. Likevel ble oppmøtet brukbart. Nesten 40 supportere fra Sarpsborg hadde også tatt turen nordover.

Særpinger: Kristin og Kjell Aaserød. Foto: Bent-Are Jensen

Kristin og Kjell Aaserød kom med fly fredag sammen med to venner. De var i Bodø på cupkamp også for to år siden. Retur er i dag mandag.

– Vi må jo stille opp for laget vårt; vi er jo patriotær, sa ektemannen til IntraFish.

Paret er pensjonister, men han jobber full dag hos et rørleggerfirma. Langhelga har de brukt til å besøke Saltstraumen og Flymuseet og til å kose seg.

– Det er kjempehyggelig å bli servert laks før kampen; kjære-vene, dette er helt toppers. Vi spiser også mye laks hjemme. Og så kommer vi hit og blir skikkelig traktert. Her er mange hyggelige mennesker, sa hun.

– Er ikke dette langt å reise bare for å bli slått på bortebane?

– Nei da, den beste vinner, og det er Sarpsborg med 2-5, ler de.

Men det var før kampen. Østfoldingene er optimister. Noen av dem er til og med begynt med landbasert oppdrett.

Driftsleder Peter Schjem i PSS Securitas. Foto: Bent-Are Jensen

Driftsleder Peter Schjem i PSS Securitas liker laks.

– Laksen trekker folk, til tross for dårlig vær. Da jeg skulle bemanne denne vakta, var lista full på bare fem minutter. Laksekampene er populære også blant oss vektere, sa han.

Magnus Madsen Bøe er født i Bodø, men har bodd mange år i Molde. Nå er han tilbake i fødebyen for å studere til barnevernspedagog.

– Aaah, denne suppa lukter godt. For oss studenter er det kjempebra med laksekamp. Da blir det gratis middag, sa han.

Student Magnus Madsen Bøe. Foto: Bent-Are Jensen

Allerede én time før kampen, når alle portene åpner, var nesten alle parkeringsplassene rundt stadion opptatt. Det skyldtes Fanzone på sørsida av stadion, som åpnet to timer før kampstart. Målgruppen er barnefamilier.

Til tross for øsende regn, ble området raskt tettpakket av folk.

Ungene fikk prøve lakserodeo, ansiktsmaling, fotball-dart og diverse andre aktiviteter. Danseklubben Dans Fauske opptrådte på en scene på laksetraileren.

Fanzone på Aspmyra: Lakserodeo. Foto: Martin Brekke Hjellestad/ Bodø-Glimt

Og laksetraileren hadde allerede vært på roadtrip: Torsdag på Rognan, drøyt to timer med bil innover i landet fra fylkeshovedstaden. Fredag på Fauske, én times biltur unna. Og lørdag på nedre torg i Bodø sentrum.

Da IntraFish sjekket ut gjennom presseboden, sa dama som tar mot adgangskortet, at det er mye bedre å spandere laks på publikum enn pølser, «for laks er jo sunn mat».

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss påFacebook,Linkedin ogTwitter, ellerabonner på vårt daglige nyhetsbrev.