Norges sjømatråd mener at den oppdrettskritiske filmen som gikk på tysk tv i går, ikke ble så ille som opprinnelig fryktet.

Det var tirsdag kveld at ZDF – som er én av de to største TV-stasjonene i Tyskland – viste en oppdrettsfiendtlig dokumentarfilm. Den er blant annet tatt opp hos Grieg Seafood i Finnmark. Tittelen «Im Einsatz für den Lachs» kan oversettes med «Til innsats for vill-laksen».

– Filmen var faktisk mindre kritisk enn mange tidligere TV-reportasjer i Tyskland. Der var ikke noe nytt. Hovedbudskapet er at oppdrett kan være skadelig for villaksen. Mesteparten av filmen var tatt opp i Canada med fokus på nordamerikansk villaks, og det passer profilen til programleder og skuespiller Hannes Jaenicke som er en forkjemper for ville dyrearter, sier fiskeriutsending Kristin Pettersen i Hamburg til IntraFish.

Filmen inngår i en TV-serie som Jaenicke har laget om truede dyrearter på forskjellige kontinenter.

– I dag tvitret han om trusselen mot biene, sier Pettersen som følger han på sosiale medier.

Naturverneren er også en profilert vegetarianer i tysk offentlighet.

Programleder Hannes Jaenicke. Foto: ZDF

Mye forhåndsreklame

Laksefilmen hadde fått rundt 300 forhåndsomtaler i tyske medier.

– Forhåndsomtalene var mer spisset enn i filmen i seg sjøl. I formiddag er der to korte artikler i regionale medier. Det tyder ikke på at den store smellen kommer, men man vet aldri. I filmen kommer der mange påstander som ikke er direkte løgn, men tatt ut av sammenheng. Og påstandene til Norges Miljøvernforbund om at laks er giftig, ble ikke gjentatt, sier Pettersen.

I Norge må journalister forholde seg til mediebransjens egne etiske retningslinjer, blant annet Vær varsom-plakaten. Tyskland har ikke noe tilsvarende. Men mediebedrifter har egen medierettslig advokat, en «Justiciär», som går gjennom alt som publiseres på forhånd.

Ikke den første

– Det tyske markedet har hatt mange lignende reportasjer, blant annet med Kurt Oddekalv og hans Miljøvernforbund som sannhetsvitner. Andre TV-team har fremmet liknende påstander, men de har ikke ført til negativt omdømme, sier Pettersen.

MARKEDSFØRING: Tilbereding av norsk laks på tysk tv i et program som ses av mellom en og to millioner tyskere. Arkivfoto: Guido Engels

Hun viser til at tysk tv også sendte en oppdrettskritisk TV-dokumentar 9. juni i år, uten at den skapte store reaksjoner.

I 2013 kjøpte heller ikke tyske forbrukere påstandene til Oddekalv om at norsk laks var verdens mest giftige matvare. Han sa det i en TV-film som fikk et visst gjennomslag i Frankrike det året og året etter. Filmen ble vist i flere land og blant annet på fem-seks regionale og nasjonale TV-stasjoner i Tyskland. Målinger viser at filmen ikke fikk noen effekt på omdømmet til norsk laks i Tyskland.

Les også:

Grieg Seafood: – Ikke steng kritiske TV-team ute

Norsk laks forbereder seg på ny smell i markedet – denne gang i Tyskland