Auksjonen ble holdt i festlig lag på Europharma (nå: Stim) sin årlige Lofotkonferanse - med rundt 150 stadig mer humørfylte mennesker i salen. Evenementet fant sted på et rorbu- og konferansesenter i fiskeværet Mortsund som ligger like ved kommunesenteret Leknes i Vestvågøy. Stim har hovedkvarter på Leknes.

Alle inntekter går uavkortet til Kreftforeningen.

Laksen blir karakterisert som «superior pluss» og er ikke oppblåsbar, men av vatt. Den er stor, men veier ikke mer enn maks 2 kilo. Laksen er en gave til auksjonen fra Salmon Center i Bodø.

Et entusiastisk publikum. Foto: Bent-Are Jensen

Innfløkt affære

Saken er komplisert. Det dreier seg egentlig om to eksemplarer av laks av typen «superior pluss». Den første ble auksjonert bort av auksjonarius og TV-kjendis Arne Hjeltnes og auksjonarius og primus motor for #stoltavlaksen-kampanjen Karen Kirstine Østerhus (som jobber i Stim). De ble assistert av Petter Gunnarstein fra Sølvtrans.

Startpris var 2.500 kroner. Etter en knallhard budrunde gikk den for 15.000 kroner til Lars Måsøval.

- Laksen egner seg som sengeskiller for to herrer på rotur fra Ålesund til Lofoten som må dele ei smal køye i en lugar fordi der ikke er ledig hotellrom i Bodø, opplyste auksjonarius.

Én av herrene som sov inn laksen i Bodø, jobber i Sølvtrans. Det gjør også den andre herren.

Men at Mårøval stakk av med fisken, kunne ikke Salmar slå seg til ro med. Selskapet bestilte umiddelbart etter at auksjonen var over, én til fisk av samme type fra Salmon Center i Bodø. Det resulterer i ytterligere 20.000 kroner til kreftsaken.

Ledet auksjonen: Karen Kirstine Østerhus og Arne Hjeltnes. Foto: Bent-Are Jensen

Knallhard budrunde

Til sammen blir over 300.000 kroner sendt til Kreftforeningen fra auksjonen onsdag kveld.

Første bidrag var en damejakke med #stoltavlaksen-emblem. Startpris var 2.000 kroner og ingen bød over. Salmar stakk av med jakken. Auksjonen startet forsiktig.

Andre bidrag var en signert roman om en grisebonde som får nok av EU-regler. Boka er skrevet av forfattaren sjølv, auksjonarius Arne Hjeltnes, som både er Høyre-mann og EU-tilhenger, men fra Voss (bunadshøgre). Han ønsket ikke at boka skulle forsvinne for en billig penge på et Mammut-salg. Første bud var 299 kroner som var pris i butikk da romanen var ny. Salmar fikk den for 2.000 kroner.

Tredje bidrag var ei kokebok, også skrevet av Hjeltnes, men med 59 retter «frå andre folk enn meg». Auksjonarius startet på 200 kroner. Kokeboka endte opp hos Selsøyvik Havbruk som ga 5.000 kroner for den.

Fjerde bidrag var ei T-skjorte for damer, signert med tusj av crewet på seksringen «Ronja Hope» som onsdag kom fram til Mortsund etter en ni dager lang rotur fra Ålesund. Budrunden begynte på 1.000. T-skjorta gikk for tre ganger så mange penger.

Verdens nest dyreste laks. Foto: Bent-Are Jensen

Lakserosa T-skjorte for herrer

Femte bidrag var ei signert lakserosa T-skjorte for herrer - som gikk for 4.000 kroner og som var det dobbelte av startbeløpet.

Sjette bidrag var en kvit genser med #stoltavlaksen-emblem strikket av auksjonarius Østerhus som hadde brukt 50 timer på jobben, inkludert diverse skjønnhetsfeil. Startbeløp var 5.000 kroner. Geir Wenberg i Salten Aqua fikk den for 26.500 kroner etter en knallhard budkamp.

Hoved-gjenstand under auksjonen var båten «Ronja Hope». I fjor sommer betalte Jim-Roger Nordly i Stim (da: Europharma) 185.000 kroner for den under havbrukernes aksjon for kreftsaken. Fartøyet har tre par årer, svigermorsete og drammeskap. Det er dessuten en god sjøbåt.

Hittil har båten bidratt til at Kreftforeningen har fått 2 millioner kroner, pluss at den har skapt liv og røre langs kysten, sa Østerhus.

Hjeltnes hevdet i tillegg at der følger kvote med.

Salget har den klausul at fartøyet skal ros fra Kristiansand til Oslo neste år av tre bestemte personer, blant andre Østerhus og Gunnarstein.

Overbyderne: Vinnerne av auksjonen. Geir Wenberg (nærmest) med en genser til 26.500 kroner. Foto: Bent-Are Jensen

110 følgere på Facebook

Auksjonen hadde 110 følgere på Facebook. Den ble screenet live, og et par bud kom inn den veien, blant annet fra Morten Lorentsen i Gifas. Men Måsøval Fiskeoppdrett gikk av med seieren i år og må ut med 240.000 kroner.

Onsdag kveld sto der nesten 887.000 kroner inne på konto til Kreftforeningen fra havbrukernes aksjon. I tillegg er et ukjent beløp vippset inn.

Endelig tall blir kunngjort torsdag morgen på seminaret.

- Jeg tror vi kommer til å bikke millionen – som var målet. Båten kommer i tillegg, sa Østerhus til IntraFish seint onsdag kveld.

Etterskrift

Torsdag morgen ble verdens nest dyreste laks meldt savnet. Den ble etterlyst fra podiet på konferansen.

Men utpå dagen kom den til rette. Den ble funnet under ei seng. Det er ikke opplyst hvordan den havnet der.

Resultatet av årets kreftaksjon ender rundt 1, 3 millioner kroner, båten inkludert.

Aksel Olsen i Selsøyvik Havbruk. Foto: Bent-Are Jensen
Carl-Erik Arnesen i Hav Line. Foto: Bent-Are Jensen

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.