Det norske RAS-selskapet Vikings Label er nå ett steg unna å fullføre første fase av det landbaserte prosjektet i ørkenlandet.

– Det er et privilegium å være del av Vikings. Det er et selskap som vil påvirke livet til alle fiskeelskere i regionen. Vi vil ha bærekraftig, organisk, ikke-giftig, antibiotikafri og fersk laks her i regionen for første gang. Bare med den seneste teknologien tilgjengelig nå har dette blitt mulig, og vi sikter oss inn på en stor suksess med det høyst dyktige Vikings-teamet. Vi håper at dette vil være starten og at vi kan vokse for å inkludere andre typer oppdrettet fisk på den bærekraftige måten, sier investoren Hani Al Saleh i en pressemelding som fulgte nyheten.

Bildet er tatt etter signert aksjonæravtale, som sikrer full selskapsstruktur for Vikings Label. Vikings Investment Holding Limited (på Abu Dhabi Global Market, ADGM), blir holdingselskap for alle prosjektene til selskapet i regionen. Fra venstre: Graham Bell (Finansiell partner), Hani Alsaleh (investor), Lukas Havn, Osama Sabeg og Tore Havn (økonomisjef i Vikings Label. Foto: Vikings Label.

Norsk selskap er byggleverandør i Saudi-Arabia

Administrerende direktør i Vikings Label, Lukas Havn, utdyper overfor IntraFish at selskapet har flere teknologileverandører til prosjektet. Og det den danske utstyrsleverandøren Gråkjær er ett av dem.

– Vi har et godt samarbeid så langt, men vi ser hele tiden etter de beste og mest fleksible alternativene, så på dette tidspunktet har ikke Vikings Label signert totalkontrakter med noen leverandører, sier Havn.

Han legger til at selskapet nå holder på å bygge organisasjonen mer fleksibel og selvforsynt. Havn skriver at fleksibiliteten vil komme av at selskapet kan benytte seg av forskjellige teknologier fra forskjellige steder, og ikke vil være bundet eller låst til en spesifikk leverandør av filtre og lignende.

– Vi tror at for å skape et perfekt prosjekt må vi kunne velge de beste alternativene fra ulike steder. Vår teknologisjef, Morten Malle, har vært del av industrien i mange år, og i tillegg samarbeider vi med konsulentselskaper i De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia og vi vokser oss sterkere og sterkere som et team.

Administrerende direktør i Vikings Label, Lukas Havn. Her er han avbildet i Dubai. Foto: Gråkjær

Planlegger anlegg i Saudi-Arabia og Oman

Havn forteller at prosjektet i seg selv har god fremgang. Vikings Label jobber nå nært med private og offentlige institusjoner i både Saudi-Arabia og Oman.

– Vi har lokaliteter i begge landene. Vi undersøker og tester disse, og venter klarhet i hvor vi skal bygge vårt første prosjekt innen de neste få månedene. Utbyggingen vil starte kort tid etter det. Alt dette avhenger av den nåværende situasjonen, selvfølgelig, skriver Havn.

Det første anlegget til Vikings Label skal kunne produsere 5.000 tonn laks årlig i først byggetrinn. De vil deretter utvide ved å bygge ett til anlegg i Midtøsten, samt anlegg for andre arter, klekkerier, distribusjonsanlegg og et FoU-senter.

Laks er bare en del av potensialet til anleggene og Vikings Label tar sikte på å være i fremst i rekken i utviklingen av andre arter for landbasert oppdrett, og andre bærekraftige industrier, skriver Havn til IntraFish.

– Matsikkerhet er noe som er blitt snakket om å i mange, mange år. Og nå kan vi se veldig tydelig at det er en reell betraktning. Land burde ikke avhenge så mye av import som de gjør akkurat nå.

Oppdrett i Midtøsten har problemer med «Red Tide»

Lukas Havn nevner flere grunner til at selskapet satser på landbasert oppdrett i Midtøsten: Blant annet et renere og bedre produkt, mindre miljøbelastning, mindre fisk i sjøen grunnet overfiske og risiko tilknyttet «red tide» som er et stort problem for oppdrettet fisk i regionen.

– Vi etablerer oss som ledere av bærekraftig akvakultur og vi bringer med oss teknologi og kunnskap inn i regionen. Vi ønsker å hjelpe hele regionen vokse og bli suksessrik. Ergo, FoU-sentre, opplæringsanlegg og klekkerier som kan forsyne andre anlegg, skriver Havn.

Les også: