Benchmark Holdings
  • Et bioteknologikonsern som eier en rekke selskaper blant annet innen avl, medisinering og tidligfase ernæring knyttet til landbruk og akvakultur.
  • Eier blant annet virksomhetene Benchmark Genetics Norway (tidl. SalmoBreed) og Benchmark Genetics Iceland (tidl. StofnFiskur)
  • Har virksomhet i 26 land, deriblant Norge og Island
  • Leverer produkter til ulike typer arter, som reker, seabass og laks

Kilder: Selskapets nettsider

Det opplyses i en melding tirsdag morgen.

Han tiltrer i stillingen 1. juni.

- Jeg er veldig glad for å kunne ønske Trond velkommen til Benchmark. Han har dyp og grundig erfaring fra akvakulturbransjen, en bevist erfaring både operasjonelt, strategisk, med oppkjøp og fusjoner samt ledelse fra både produsenter og teknologileverandører til bransjen, sier styreleder Peter George i en kommentar.

- Jeg gleder meg

I en kommentar i meldingen sier Williksen:

- Jeg er veldig glad for å ha muligheten til å begynne i Benchmark, en ledende tilbyder av bærekraftige løsninger til den globale akvakulturindustrien. Benchmark er strategisk godt posisjonert i en bærekraftig industri som har enorme muligheter og potensial for fremtiden. Jeg ser frem til å bli en del av et veldig kompetent team, og posisjonere og gjennomføre en strategisk og lønnsom vekst for fremtiden.

Mange styreverv

Williksen, som liker å omtale seg selv som «en beskjeden kar fra Nord-Trøndelag» har en lang fartstid i fiskeri- og havbruksnæringen. Han var Salmar-sjef fra januar 2017 til april 2018. Før det var han toppsjef i Akva Group, fra 2011 til 2016. Han har også hatt ulike lederroller i Aker-systemet, blant annet Aker Biomarine og Aker Seafoods.

Idag er han styremedlem og styreleder i en rekke selskaper, som Calanus, Ivan Ulsund Rederi, Sinkaberg-Hansen (med flere datterselskaper) samt Williksen Export.

Han er også rådgiver for oppkjøpsfondet FSN Capital Partners.

Konsern med utfordringer

Konsernet Benchmark Holdings er børsnotert i London. Det er idag priset til 177 millioner pund (ca 2,2 milliarder kroner), etter et betydelig kursfall. Aksjen er omtrent halvert på ett år.

Selskapet har hatt en rekke finansielle utfordringer de seneste årene, og har stadig rapportert om røde tall. I januar hentet de inn nær en halv milliard kroner i frisk egenkapital.

Konsernet har en rekke virksomheter (se faktaboks), men er for norske lakseaktører trolig mest kjent for å eie avlsselskapene Salmonbreed og Stofnfiskur.

I august 2019 sluttet konsernets grunnlegger og daværende toppsjef Malcom Pye etter et negativt resultatvarsel.