I en melding med overskriften «Update on expected revenue» sendt ut natt til mandag skriver det landbaserte lakseselskapet Atlantic Sapphire at det oppnår lavere priser og slaktevolum i første halvår enn planlagt. Dette fordi dødeligheten i anlegget er «over normalt, og økende i visse systemer».

Aksjemarkedet er nådeløse i mottagelser av meldingen fra selskapet som tidligere har hatt en rekke problemer med massedødelighet, brann, kostnadsoverskridelser og forsinkelser. I skrivende stund er aksjekursen ned 40,8 prosent til 7,64 kroner.

Atlantic Sapphire
  • Børsnotert selskap som bygger verdens største, landbaserte lakseanlegg utenfor Miami, Florida.
  • Selskapets «Bluehouse» omtales som et drivhus for oppdrett. Den engelske oversettelsen av drivhus er «Greenhouse».
  • Selskapet har gjennomført første fase av byggingen av anlegget i Homestead i Florida, som gir selskapet en årlig kapasitet på 9.500 tonn.
  • Første slakt ble gjennomført i september i 2020.
  • Selskapet bygger nå ut andre byggetrinn.
  • Når fase to er gjennomført, vil selskapet ha en årlig kapasitet på 25.000 tonn. Selskapet har et slaktemål på 220.000 tonn i 2031
  • Nordlaks Holding er største eier med rundt 10,4 prosent av aksjene

Det er laveste kurs noensinne, og priser selskapets egenkapital til 1,17 milliarder kroner. Så sent som i juni hentet selskapet over 1,2 milliarder kroner i frisk egenkapital til en kurs på 20,50 kroner. Det var DNB Markets og Arctic Securities som sto for pengeinnhentingen.

– Dette var det siste selskapet trengte nå, sier aksjeanalytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux. Han har i lang tid anbefalt sine kunder å holde seg unna aksjen.

– Umulig å fullføre fase 2 uten friske penger

– Fase 1-systemet deres fungerer tydeligvis dårligere enn forventet. Da er det spørsmål om det greier å få positivt brutto driftsresultat, og dermed kvalifisere for lånet fra DNB, mener Nordby.

Ifølge ham skal selskapet få 130 millioner dollar (nær 1,4 milliarder kroner) i lån, hovedsakelig fra DNB. Dette skal brukes til å fullføre utbyggingen av fase 2 av anlegget, en utbygging som er godt i gang.

– Om det ikke får lånene, blir det umulig for selskapet å fullføre utbyggingen av fase 2 uten friske penger. Med økt dødelighet reduseres håpet for å få banklån, sier Nordby.

– Hvordan ender dette?

– Det ønsker jeg ikke å spekulere i.

Kepler-analytikeren tror at noen Atlantic Sapphire-aksjonærer klamrer seg til et halmstrå om at Nordlaks kan tenkes å kjøpe hele selskapet. Det nordnorske lakseselskapet gikk inn med 150 millioner kroner i frisk kapital i emisjonen i sommer.

– Selv om noen kanskje tror det, er det ikke noe jeg selv tror, sier han.

Kommunikasjonssjef Lars Martinussen i Nordlaks skriver i en melding til Intrafish at de ikke vil kommentere noe rundt Atlantic Sapphire.

– Åpenbart negativt

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities kaller oppdateringen for «åpenbart negativt» nytt fra selskapet.

– Banklånet har krav om levering av et visst volum og brutto driftsresultat for å bli utbetalt. Vi vet ikke nøyaktig hva det er, men det er åpenbart at det er usikkerhet om dette nå. Om det ikke blir utbetalt, må en ha mye mer egenkapital for å få til fase 2, sier han.

Pareto Securities hadde en kjøpsanbefaling på selskapet frem til i dag, men må nå ta en revurdering av aksjen.

– Hva skjer med selskapet om en ikke få banklånet?

Det er vanskelig å si. Spørsmålet er om det klarer å hente penger, og til hvilken kurs. Det er gjenstår å se, sier Johannessen.