Atlantic Sapphire
  • Ble startet av tremenningene Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik sammen med danske Thue Holm i 2010.
  • Like etter videregående etablerte Andreassen og Løvik leppefiskselskapet Villa Organic i 1995. 15 år senere solgte de selskapet til Lerøy og Salmar og startet samme år opp Atlantic Sapphire for å drive landbasert oppdrett i USA.
  • Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Homestead i Florida med et mål om å produsere 95.000 tonn ferdigsløyd Florida-laks innen 2026.
  • Selskapet har også et mindre anlegg i Danmark, med kapasitet på 2400 tonn i året.

Atlantic Sapphire hadde «blandede resultater» fra driften på sitt landbaserte anlegg i USA i andre kvartal, melder selskapet i en halvårsrapport publisert torsdag ettermiddag.

Samtidig har det startet tredje kvartal med god vannkvalitet og gode biologiske nøkkeltall. Selskapet nærmer seg nå ett år med ukentlig slakting, og leverer for tiden fisk til rundt 2.000 butikker.

Det melder også om sterk etterspørsel av lokalprodusert laks, og stabile priser.

Korona skaper overraskende utfordring

Selskapet skriver videre at det grunnet koronapandemien er stor etterspørsel av flytende oksygen i USA. Det har ført til utfordringer for dem, og selskapet forsøker å redusere sitt forbruk av oksygen.

Dette har blant annet først til kontrollert utslakt av rundt 100.000 fisk som var under optimal vekt, og pause i fôringen.

Følgefeil

Produksjonen av de første fiskegruppene i USA har vært blandet. Utfordringer i begynnelsen av produksjonen, har ført til negative effekter i takt med at fisken har vokst videre.

Rundt 3.000 tonn planlagt slaktevolum i andre halvår, kan bli skjøvet inn i 2022, opplyses det.

Videre heter det at fiskegruppene som ble satt ut fra midten av 2020 har stabile forhold, og vil øke produksjonen.

Prøver ørret i Danmark

I selskapets danske virksomhet, som ligger i Hvide Sande på vestkysten av Jylland, har selskapet nå gjort forsøk på produksjon av regnbueørret (i tillegg til laks).

Ørreten er robust for produksjon i RAS-anlegg, og har høyere toleranse for temperatur og tetthet enn laksen, skriver Atlantic Sapphire.

Produksjon av ørret trenger heller ingen ombygging av anlegget, som er designet for laks.

– Ørret kan bli en ideell art for Bluehouse Farming i fremtiden, skriver selskapet.

Større tap

Tross høyere slaktevolum, tapte selskapet mer penger i første halvår 2021 enn samme halvår i fjor.

Slaktevolumet i kvartalet var 1.275 tonn, opp fra 989 tonn året før. Det meldes om stabil og høy prisoppnåelse for premium laks i andre kvartal, og få nedgraderinger.

Atlantic Sapphire (konsern), tall i millioner dollar

2. halvår 2021 2. halvår 2020 Endring
Omsetning 10,9 2,5 336,0 %
Driftsres -49,9 -23,3 114,2 %
Resultat før skatt -51,5 -31,6 63,0 %
Nettoresultat -51,5 -31,6 63,0 %
Driftsmargin -457,8 % -932,0 %