I den forbindelse skal selskapet selge aksjer tilsvarende inntil fem prosent av egenkapitalen, for å møte krav om å ha et tilstrekkelig antall aksjonærer. Noteringen i AIM-markedet i London skal trolig avvikles. Der er selskapet priset til 264 millioner pund, eller knapt 3,2 milliarder kroner.

– Vi står midt i en spennende vekstfase og gleder oss over utviklingen de siste årene og så langt i år. Vi ser flere fordeler med å bli børsnotert i Oslo. Oslo Børs spiller en viktig rolle som samlingspunkt for investorer, analytikere og andre eksperter som følger akvakulturnæringen. Vi tror flere vil få øynene opp for Benchmark som en attraktiv investeringsmulighet ved å være tettere på dette miljøet, sier konsernsjef Trond Williksen i en melding.

Benchmark består av ulike selskaper som leverer produkter og tjenester innen avl, ernæring og dyrehelse, primært til oppdrett av reker, laks og andre fiskearter. I Norge eier selskapet blant annet Salmobreed, et selskap som har stamfisk og selger rogn til laksenæringen.

Gustav Witzøes Kverva, Andresen-familiens Ferd samt JNE Partners er største eiere i selskapet, som alle har noe over 20 prosent hver. De har opplyst at de skal kjøpe sin pro rata-andel av aksjer i kapitalutvidelsen, og dermed opprettholde sine eierandeler.

Benchmark Holdings har avvikende regnskapsår. I regnskapsåret 2022 som går fra 1. oktober 2021 til 30. september 2022 endte omsetningen på 158 millioner pund, mens justert brutto driftsresultat ble 31 millioner pund. Resultat før skatt endte på -23,2 millioner pund.

– Benchmark kan se tilbake på et år med operasjonell og strategisk fremgang på viktige områder og bedre finansielle resultater fire kvartaler på rad. Resultatene vi har sett i 2022 er en fortsettelse av en konsistent utvikling vi har hatt siden vi avsluttet den vellykkede restruktureringen i 2020, sier Williksen i en melding.

Vil selge aksjer til private

For å oppfylle kravet om et visst antall aksjonærer, tilbyr selskapet nå å selge aksjer for inntil 10 millioner kroner som er forbeholdt private, norske aksjonærer.

Tegningsperioden starter 1. desember, og skal etter planen avsluttes 6. desember.

Meglerhusene DNB Markets og Pareto Securities er tilretteleggere, mens advokatselskapene Wiershold og Travers Smith bistår juridisk.

Som en del av prosessen med notering i Oslo, er det også foreslått at den britiske finansdamen Laura Charlotte Erica Lavers (41) går inn i styret, som uavhengig styremedlem.