I en dom datert 4. mars fremgår det at eksportselskapet Coast Seafood fra Måløy vant frem på de fleste punktene i striden om salgsavtalen. Dommen ble først omtalt av ilaks.

Det vakte stor oppsikt da DN for første gang omtalte konfliktene mellom partene i november 2020.

Oppdrettsselskapet Blom hevdet at eksportselskapet Coast i flere år hadde underbetalt dem for fisken, og besluttet derfor å stanse leveringene. Det som gjør saken ekstra spesiell, er at Coast eier 34 prosent av Blom Fiskeoppdrett.

Coast gikk til sak mot Blom etter Blom suspenderte avtalen om å selge fisken gjennom Coast. Siden da har det gått mer eller mindre slag i slag, med uenighet om eierskap, beskyldninger om dårlig drift, krav om innsyn i ordrebøker og så videre.

Ola Braanaas og hans Firda Seafood har inngått avtale med Blom Gruppen (Blom-familiens investeringsselskap), og partene har kranglet om hvorvidt han kan få styreplass i Blom Fiskeoppdrett.

Tidligere i mars var partene syv dager i retten i en sak som omhandler tolkning av aksjonæravtalen. Dommen derfra er ikke klar.

Må gjenoppta salget

Voldgiftsdommen fra 4. mars fastslår at det ikke er grunnlag for å si at det er betalt underpris for laks og ørret i perioden 2014 – 2020.

I dommen heter det blant annet at det er vanskelig for retten å gjennomgå et stort antall enkelttransaksjoner som ligger langt bak i tid, men at de ikke kan konkludere med at det er betalt underpris.

Coast Seafood og Blom Fiskeoppdrett

Coast Seafood i Måløy er en av Norges største uavhengige fiskeeksportører, og hadde i 2020 en omsetning på 5,4 milliarder kroner

Selskapet ble grunnlagt av Sverre Søraa og Martin Øvrebø, som fortsatt sitter i ledelsen og sammen med sine familier eier selskapet

Blom Fiskeoppdrett i Øygarden utenfor Bergen er en mellomstor produsent av laks og ørret

Coast Seafood eier 33,99 prosent av Blom Fiskeoppdrett. Resten eies av familien Blom Gruppen, som igjen eies av ulike medlemmer av familien Blom samt Ola Braanaas

Videre pålegges Blom å avslutte «suspensjonen» sin av salgsavtalen.

Blom er pålagt å betale 4,7 millioner kroner i erstatning til Coast.

En voldgiftsdom kan ikke ankes.

– Vi er fornøyd med at voldgiftsretten har gitt oss fullt medhold. Retten har konstatert at vi ikke har betalt underpris til Blom Fiskeoppdrett og bestemt at Blom må etterleve forpliktelsene i salgsavtalen og selge all sin produksjon til oss slik avtalen krever. Vi ser frem til å legge denne saken bak oss og ønsker å samarbeide med Blom slik at vi begge kan konsentrere oss om å skape verdier for begge parter fremover, sier Sverre Søraa til Intrafish.

– Svært skuffet

Daglig leder Øyvind Blom i Blom Fiskeoppdrett skriver i en kommentar at de er «svært skuffet» over dommen.

– Voldgiftsretten presiserer at det ikke kan gis noe entydig svar på om prisingen i enhver transaksjon mellom Blom og Coast har vært markedsmessig, slik salgsavtalen mellom partene krever. Voldgiftsretten holder også åpen muligheten for at det kan ha forekommet uregelmessigheter: «Det kan heller ikke utelukkes at en eventuell mindrepris kan skyldes at Coast ved en eller flere anledninger har misligholdt sin lojalitetsplikt overfor Blom.» At voldgiftsretten i en slik situasjon velger å gi dom for at pliktene etter salgsavtalen er overholdt, er vanskelig å forstå, skriver Blom.

Han bemerker også at erstatningskravet fra Coast ble redusert med over 75 prosent, og at de ikke ble tilkjent saksomkostninger.

– Det viser at kravene i voldgiftssaken var betydelig overdrevne, skriver han.

Dårlig samarbeidsklima

Blom skriver at de retter seg etter dommen, og nå leverer fisk i henhold til avtalen med Coast.

– Dette betyr ikke at partene arbeider videre som før i en situasjon der Coast har anlagt 8–9 søksmål mot selskapet, hovedaksjonær Blom Gruppen As samt privatpersonene i Blom familien. At Coast opprettholder alle søksmålene er en dårlig strategi, dersom de ønsker å skape et godt samarbeidsklima, skriver Øyvind Blom.