– Volumet solgt i den norske sjømatvirksomheten i 2023 var 2,2 millioner tonn, en økning på 2,3 prosent i det norske fôrmarkedet. Bedre kontroll med biologiske forhold og mer fleksibilitet i reguleringen av biomasse er de viktigste driverne for vekst i markedet.

Det skriver Ewos as i sin årsrapport for 2023 som ble offentliggjort torsdag. Selskapet har såkalt avvikende regnskapsårs, så deres 2023 defineres som 1. juni 2022 til 31. mai 2023.

Cargill
  • Har 155.000 ansatte i 70 land.
  • Tilbyr mat, landbruk, finansielle og industrielle produkter og tjenester.
  • Leverer blant annet fôr til akvakultur- og landbruksnæringen.
  • I Norge produserer Cargill fôr til laksefisk under EWOS-merket.
Kilde: Cargill

Omsetningen økte 27,5 prosent til 13,1 milliarder kroner.

Ewos er heleid av det amerikanske konsernet Cargill, og er en av tre store produsenter av laksefôr i det norske markedet. De andre to er Skretting og Biomar. I tillegg produserer Mowi sitt eget fôr.

Økte kostnader

Kostnadene økte omtrent like mye. Den desidert største kostnadsposten er innkjøp av råvarer som inngår i fôret. I regnskapsåret 2023 kjøpte selskapet råvarer til 11,9 milliarder kroner.

– Råvarene inkluderer en rekke ulike produkter som fiskeolje, fiskemel og soyaproteinkonsentrat. Kostnadene til råvarer steg som følge av inflasjon og svakere krone mot de viktigste handelsvalutaene euro og dollar, i tillegg til at det totale volumet økte i 2023, skriver selskapet.

Det opplyses at bruttomargin, forholdet mellom omsetning og kostnader til råvarer, var 10 prosent i 2023, mot 11 prosent i 2022.

Bedre HMS

Selskapets indeks for rapporterte skader (RIFR) endte på 0,82, ned fra 0,99 året før. Gjennom året hadde selskapet tre rapporterte skader som førte til skader og fravær. Det er likt antall som året før. Skadene var:

  • skåldingsskade av en legg ved vask av en mikser
  • en innleid arbeider ble truffet av et fallende objekt, og fikk en hevelse i fot
  • kutt i arm i forbindelse med fjerning av en stropp

I tillegg var det rapporter om 83 nestenulykker eller farlige forhold. Det var ingen arbeidsulykker med dødelig utfall.

Ved utgangen av mai 2023 hadde selskapet 372 ansatte. Av dem var det 19,6 prosent kvinner.