Med bakgrunn i regjeringens forslag om grunnrentebeskatningen foregående uke innfører Firda Seafood Group midlertidig investeringsstans på alle nye prosjekter, opplyser selskapet i en pressemelding tirsdag kveld.

Dermed føyer selskapet seg inn i rekken av oppdrettsselskaper som setter investeringer på vent etter regjeringens forslag om å innføre grunnrenteskatt på havbruk.

Firda Seafood skriver at dette hovedsakelig gjelder investeringer oppstrøms og nedstrøms i oppdrettsvirksomheten innen bearbeiding og foredling, settefisk og postsmolt, samt i lukket teknologi med en samlet investeringsramme i størrelsesorden en milliard kroner.

Investeringer som kunne gitt 65 nye kyst arbeidsplasser i perioden, ifølge meldingen.

– Firda er svært bekymret for regjeringens forslag om innføring av grunnrentebeskatning. Regjeringen signaliserer, igjen, en uforutsigbarhet i næringen som gjør det vanskelig å forholde seg til fremtiden. Det rammer investeringsevne og investeringsvilje, og til syvende og sist vil det ramme utviklingen av lokalsamfunn og distriktsarbeidsplasser, skriver selskapet i meldingen.

Skattetrykk opp mot 85 prosent

Selskapet skriver at det fortsatt er tidlig å si de faktiske påvirkningene ordningen vil ha for Firda og for lokalsamfunnet, men slik forslaget fra finansdepartementet er utformet nå, vil Firdas finansielle handlingsrom som skapes fra sjøproduksjon skattlegges med 62 prosent.

– Med dagens satser for selskapsskatt, formuesskatt, utbytteskatt, eiendomsskatt, produksjonsavgift, andre avgifter og regjeringens nye forslag for grunnrentebeskatning på toppen blir det totale skattetrykket opp mot 85 prosent, står det i meldingen.

Selskapet peker også på at regjeringen har redusert produksjonsrettighetene med samlet 12 prosent gjennom trafikklyssystemet.

- Dette forverrer ytterligere selskapets muligheter til å forsvare nye, og allerede gjennomførte investeringer. Samlet sett utgjør regjeringens politikk en trussel for vår evne til å satse på fremtidsrettede og bærekraftige løsninger, både innenfor oppdrettsproduksjon og foredling.

Gjennomfører igangsatte prosjekter

Firda skriver at en innføring av grunnrente vil få konsekvenser i hele «vårt integrerte selskap».

– Havbruk gir store positive ringvirkninger i våre kystsamfunn både direkte og indirekte. Det gir grunnlag for lokalbutikker, frisører, skoler, barnehager, helsetilbud med mer. Det gir grunnlag for lokale leverandører og entreprenører.

Selskaper understreker at de opprettholder alle igangsatte prosjekter.

– Samtidig står Firda ved våre forpliktelser ovenfor leverandører og lokalsamfunn ved å gjennomføre alle igangsatte prosjekt for periodene 2022–2023 innen brønnbåt, bearbeiding og settefisk med en samlet investeringsramme på en milliard.