Oppdrettsgründeren Helge Gåsø har handlet aksjer for rundt 540 millioner kroner de seneste dagene. Det viser en oversikt i investor-tjenesten Holdings. Både Mowi, Lerøy og Grieg-aksjer er blant aksjene som er kjøpt.

Frøyværingen Helge Gåsø (61) tapte tidligere i år slaget om NTS etter en dramatisk maktkamp mellom ham og hans allierte, og en gruppering fra Rørvik. Laksegiganten Salmar har nå overtatt NTS' laksevirksomhet, og er i ferd med å ta over restene, som består av Frøy-aksjer samt aksjer i Salmar.

Det pliktige kontantbudet fra Salmar på 75,48 kroner aksjen har akseptfrist 21. desember. Det er ventet at Helge Gåsø vil akseptere. Han eier 46,5 millioner NTS-aksjer, og vil dermed få et oppgjør på rundt 3,5 milliarder kroner innen et par uker. Det er rundt 40 prosent mindre enn hva det lå an til å bli da Salmar først kjøpte NTS-aksjer. Det kraftige verdifallet skyldes fall i Salmars egen aksjekurs, blant annet som følge av grunnrenteskatten.

Det meste NTS-pengene er det ventet at han plasserer i Frøy Kapital, et investeringsselskap som ble etablert i sommer.

Kjøpt ulike lakseaksjer

Investeringsselskapet Gåsø Næringsutvikling er det selskapet som eier NTS-aksjene. Det samme selskapet har også andre børsnoterte aksjer, og selskapet som den siste uken kjøpt seg kraftig opp, viser oversikten i investor-tjenesten Holdings.

Det fremgår ikke nøyaktig når endringene skjedde, men de nye beholdningene er bekreftet 5. desember, altså på mandag. Listene er typisk to virkedager på etterslep, så handlene skjedde trolig på slutten av forrige uke. Det kan også ha vært justeringer denne uken, som ennå ikke er registrert. (se tabell lenger ned på siden).

Oversikten viser at Gåsø Næringsutvikling den siste uken har kjøpt følgende aksjer:

Selskap Antall nye aksjer Verdi nye aksjer (millioner kroner) Verdi Gåsøs aksjer totalt
Mowi 1485939 231 231
Salmar 505449 174 174
Lerøy Seafood Group 1222210 59 59
Grieg Seafood 616871 43 47
Frøy 445826 18,9 101
Måsøval 466432 13,3 28,6

Som tabellen over viser, har Gåsø dermed handlet aksjer for rundt 540 millioner kroner de seneste dagene. I de fleste selskapene hadde han ikke aksjer tidligere, mens i Frøy og Måsøval har han altså kjøpt seg opp.

Gåsø sier til Intrafish at han ikke ønsker å kommentere kjøpene.

_________________________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned - registrer deg her!