Kun 64 prosent superior-fisk hos Grieg Seafood Finnmark
I fjerde kvartal var 64 prosent av fisken til Grieg Seafood Finnmark av høyeste kvalitet, og det ser omtrent likt ut for januar.
Det kom frem under selskapets kvartalspresentasjon torsdag.
Vintersår, parasitten Spiro og perlesnormanet påvirket selskapet negativt i kvartalet. Det ga selskapet produksjonskostnader per kilo på hele 64,7 kroner.
Hva er produksjonsfisk?
- Norsk oppdrettslaks graderes av bransjen selv, etter en felles bransjestandard (NBS 10-01) fra 1999.
- Klassene er superior, ordinær og produksjon. Det aller meste av fisken, typisk over 90 prosent, er superior. Andelen kan variere noe fra årstid til årstid, og landsdel til landsdel.
- Det er objektive krav til fisk i hver klasse, som blant annet går på farge, flekker, sår, fasthet, skader, blødninger og form.
- Beskrivelsen av superior er «et førsteklasses produkt med egenskaper som gjør det velegnet til alle formål. Produktet er uten betydelige feil, skader eller mangler og har et positivt helhetsinntrykk».
- Den dårligste fisken, produksjon, kan ikke eksporteres ut av Norge før den er feilrettet. Typiske tegn for denne kan være kjønnsmodning, sår, misdannelser eller «grove behandlingsfeil».
- Det er ingen offisiell eller uavhengig tredjepart som bedømmer fisken (foruten i spesielle tilfeller hvor Mattilsynet kan stoppe eksport av produksjonsfisk).
Kilder: NBS 10–01 samt ulike industriaktører.