Proximar Seafood
  • Norsk selskap som skal bygge et landbasert lakseanlegg ved Oyama i Japan
  • Første fase skal ha en kapasitet på 5.300 tonn. RAS-anlegget leveres av israelske Aqua Maof. Investeringene er beregnet til rundt 915 millioner kroner.
  • Produksjonskostnad ventes til rundt 45 kroner kiloen i første fase, fallende til 40 kroner kiloen etter fullføring av fase 2
  • Joachim Nielsen er administrerende direktør

Per Grieg jr. er hovedeier og styreleder i det børsnoterte selskapet Proximar Seafood. De skal bygge et landbasert lakseanlegg ved foten av Fuji-fjellet i Japan.

Tirsdag skriver Finansavisen at selskapet har engasjert ABG Sundal Collier og Nordea Markets for å ta opp et obligasjonslån. Ifølge markedsaktører avisen har vært i kontakt med, ligger det an å bli høy rente på lånet – siden selskapet ikke har inntekter før i 2024.

I en børsmelding forrige uke opplyste selskapet at de to meglerhusene er engasjert, og at det skal arrangeres investormøter denne uken og neste uke. Det opplyses ikke hvor stort lån de planlegger å ta opp.

Før børsnotering opplyste selskapet ifølge Finansavisen at de hadde planlagt investeringer på 915 millioner kroner og et samlet kapitalbehov på 1,28 milliarder kroner. Dette skulle finansieres gjennom en emisjon på 400 millioner kroner (som er gjennomført), selgerkreditt på 85 millioner kroner og banklån fra japanske banker.

Vanskelig om en ikke får reise

Ifølge selskapets årsrapport, som ble publisert tirsdag morgen, er de i gode samtaler med to japanske banker om lånet, men «en rekke forhold må løses før en avtaler er på plass».

– Det er viktig å understreke hvor viktig det er å kunne reise til Japan for å komme i mål med dette. Grensene er for tiden stengt, og en forlenget periode med stengte grenser kan påvirke tidsplanen, heter det i årsrapporten.

Selskapet ble børsnotert 3. februar med en kurs på 16,2 kroner. Nå handles aksjen til 9,99 kroner, tilsvarende en nedgang på 38 prosent. Selskapets egenkapital prises dermed til 433 millioner kroner.

Proximar Seafood inngikk i mars en kontrakt med japanske Daiwa House for å bygge anlegget. Byggestart var i slutten av første kvartal. Det er israelske Aqua Maof som skal levere RAS-anlegget. Første fase er skal ha en produksjonskapasitet på 5.300 tonn.