I skrivende stund (09:30) er aksjekursen opp 16 prosent til 9,0 kroner, noe som priser selskapet til rundt 350 millioner kroner.

– Lånet gjør at vi har likviditet ut første halvår 2022, sier finansdirektør Pål Grimsrud til IntraFish.

Tirsdag kveld meldte selskapet at det har fått et lån på 2,5 milliarder yen (cirka 190 millioner kroner) fra Mitsui Leasing. Lånet er garantert av Grieg Kapital, som kontrolleres av Grieg-familien, en av hovedeier i Proximar Seafood.

Grimsrud sier at de ikke får gå ut med hvilken rente det er på lånet.

– Men sammenlignet med hva vi ser i det norske markedet er det veldig all righte betingelser for oss, sier han. Selskapet må også betale Grieg Kapital for at det stiller som garantist.

Proximar Seafood
  • Norsk selskap som skal bygge et landbasert lakseanlegg ved Oyama i Japan
  • Første fase skal ha en kapasitet på 5.300 tonn. RAS-anlegget leveres av israelske Aqua Maof. Investeringene er beregnet til rundt 915 millioner kroner.
  • Produksjonskostnad ventes til rundt 45 kroner kiloen i første fase, fallende til 40 kroner kiloen etter fullføring av fase 2
  • Joachim Nielsen er administrerende direktør

Trenger mer penger

Proximar Seafood bygget et landbasert anlegg for lakseproduksjon i Japan. Investeringene på første fase er anslått til 900 millioner kroner.

– Vi er ikke i mål med finansieringen, selv om dette er et godt steg på vei. Vi har forventninger om at denne avtalen vil åpne øynene for flere japanske finansaktører, sier Grimsrud.

Han sier at de fortsetter å jobbe med flere spor for å skaffe mer penger.

– Vi ser på muligheter for både fremmedkapital og egenkapital, sier han.

Bygging går som planlagt

Byggingen av anlegget startet i første kvartal 2021. Det er planlagt at første slakting av fisk skal skje i 2024.

– Byggingen går som planlagt, både på tid og kostnad. Det har den gjort helt fra starten av, og er kanskje ikke så overraskende gitt at vi har valgt en solid og erfaren japansk utbygger, sier Grimsrud.

Lånet fra Mitsui har en varighet på 18 måneder. Selskapet har fortsatt samtaler med japanske banker om langsiktig finansiering, og har mår om å ha en langsiktig gjeldsgrad på rundt 50 prosent, opplyses det i en melding.

Kurskollaps

Proximar Seafood har hatt en svak aksjekursutvikling siden børsnoteringen i februar. I forbindelse med noteringen hentet selskapet 400 millioner kroner i frisk egenkapital til kurs 16,2 kroner.

Siden da er kursen mer enn halvert, tynget av utfordringer med nettopp finansiering. Kursen var blant annet under press i april, da selskapet forøkte å ta opp et obligasjonslån – uten at det kom i mål med dette lånet. Det var ABG Sundal Collier og Nordea som var engasjert for å hente inn dette lånet.

____________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere saker fra sjømatnæringa? Prøv et abonnement på IntraFish - kun kr. 1 første måned!