Siden 2011 har Nofir samlet inn 56.400 tonn redskaper fra mer enn 20 land og fem kontinenter. Nå får selskapet ansvar for gjenvinningsarbeid for fiskeri- og oppdrett på Island, Færøyene og Seychellene.

– Det er vanskelig å anslå verdien. Det blir som å spå verdien av metall. Samler du gull blir du rik. Får du skrapmetall blir det nesten ingen kroner. Men jeg tenker det er snakk om 700–800 tonn materiale i året til en verdi av tre millioner kroner, sier Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir.

– Stor nyhet

Samarbeidsavtalen med Fisheries Iceland (SFS) skal bidra til økt gjenbruk og gjenvinning på Island.

På Færøyene har Nofir fått på plass en avtale med Vónin. Nofir har allerede mottatt de første containerne med oppdrettsredskaper derfra.

Øistein Aleksandersen, daglig leder i Nofir, er glad for at de har landet avtalene. Foto: Tomas Preiksa

Øyriket Seychellene skal også sende redskaper til gjenvinning. Fem forsendelser av garn til tunfisk på totalt 85 tonn har allerede blitt tatt imot og håndtert på gjenvinningsselskapets fabrikk i Litauen. Det er fabrikken der som nå kan oppbemanne med sju-åtte faste stillinger på grunn av de nye avtalene.

– For oss er dette en stor nyhet, og ganske spesielt, sier Aleksandersen.

Nofir AS
  • Nofir ble stiftet i 2008 med det formål å etablere et landsomfattende system for innsamling av kassert fiskeri og oppdrettsredskap i Norge.
  • Siden 2011 har Nofir samlet inn 56.400 tonn redskaper fra mer enn 20 land og fem kontinenter.
  • Som første norske selskap ble Nofir I 2012 innvilget støtte fra EU gjennom Eco Innovation for å videreføre den norske ordningen. Siden da har selskapet samlet inn materiale også i Europa.
  • Innsamlet materiale sendes til selskapets demonteringsanlegg i Litauen eller Tyrkia hvor det blir klargjort til gjenvinning.
  • I 2014 ble Nofir «Årets navn» i norsk sjømatnæring, og selskapet har også blitt tildelt Fiskeridirektoratets miljøpris.

Gir redskaper nytt liv

Han legger til at materialene de har mottatt denne gang enkelt lar seg gjenvinne til en rekke ulike produkter. For at dette skal skje er det ifølge Nofir-sjefen helt vesentlig hvilke materialer som brukes.

– I disse forsendelsene var det nylon-nett av god kvalitet, noe som betyr at det er enkelt å videreforedle til nye produkter. Vi får med andre ord både forhindret mer marint avfall, og får gitt redskapene et nytt liv i nye produkter.