Nordlaks Oppdrett AS har fått konvertert sine 13 utviklingstillatelser til alminnelige, kommersielle matfisktillatelser, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding.

Det vil si at selskapet nå står fritt til enten å drive tillatelsene videre i Havfarmen, eller til å benytte tillatelsene i alminnelig produksjon. Før tillatelsene kan tas i bruk som kommersielle tillatelser, må imidlertid innehaver søke Fiskeridirektoratet om innplassering i ett eller flere produksjonsområder, skriver Fiskeridirektoratet.

Når Fiskeridirektoratet har foretatt innplassering kan selskapet søke om klarering hos den eller de aktuelle fylkeskommunene.

– Det er klart at det er veldig gledelig at vi har oppnådd konvertering, og at direktoratet har slått fast at alle målkriterier er oppfylt. Dette er en viktig beslutning for alle våre ansatte, sier Lars Fredrik Martinussen, kommunikasjonssjef i Nordlaks, som ikke hadde rukket å finlese vedtaket da Intrafish tok kontakt.

– Det verste scenarioet

Selskapet startet sin andre søknadsrunde for å omgjøre Havfarmen til matfisktillatelser i januar.

– Det verste scenarioet er at dette drar ut i tid, og da får vi omfattende permitteringer, sa kommunikasjonssjef Lars Fredrik Martinussen til IntraFish.

Fiskeridirektoratet ga Nordlaks tilsagn om 10 utviklingstillatelser til bygging og drift av Havfarm 1, 22. desember 2016. Antallet ble justert til 13 tillatelser i Nærings- og fiskeridepartementets klagevedtak 8. september 2017. Nordland fylkeskommune utstedte tillatelsesdokument for de 13 utviklingstillatelsene på lokalitet 39777 Ytre Hadseløya i Hadsel kommune i Vesterålen, 12. mars 2019.

Utviklingstillatelsene var en midlertidig ordning med særtillatelser som kunne tildeles prosjekter som innebærer betydelig innovasjon og betydelige investeringer. Formålet er å legge til rette for utvikling av teknologi som kan bidra til å løse en eller flere av de miljø- og arealutfordringene som akvakulturnæringen står overfor.