Atlantic Sapphire
  • Ble startet av tremenningene Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik sammen med danske Thue Holm i 2010.
  • Like etter videregående etablerte Andreassen og Løvik leppefiskselskapet Villa Organic i 1995. 15 år senere solgte de selskapet til Lerøy og Salmar og startet samme år opp Atlantic Sapphire for å drive landbasert oppdrett i USA.
  • Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Homestead i Florida med et mål om å produsere 95.000 tonn ferdigsløyd Florida-laks innen 2026.
  • Selskapet har også et mindre anlegg i Danmark, med kapasitet på 2400 tonn i året.

Søndag kveld meldte det landbaserte lakseselskapet Atlantic Sapphire om "en hendelse" ved et av saltvannssystemene sine i Danmark.

Foreløpige analyser indikerer at det skyldes vedlikeholdsarbeid på et filtersystem gjorde at vannkvaliteten plutselig ble forverret, noe som førte til økt dødelighet.

Selskapet skriver at det trolig skyldes en menneskelig svikt.

- For å minimere risikoen for at tilsvarende hendelser skal oppstå, har selskapet oppdatert visse driftsprosedyrer. Disse endringene vil tre i kraft umiddelbart, skriver det.

400 tonn

Atlantic Sapphire opplyser det venter et tap på rundt 400 tonn fisk (HOG) som følge av hendelsen. Det tilsvarer rundt 17 prosent av årsproduksjonen i Danmark. Denne fisken skulle egentlig bli slaktet ut i andre halvår 2021.

Direkte finansielle effekter etter forsikringsoppgjør ventes å bli rundt 3 millioner dollar (ca 25 millioner kroner).

Atlantic Sapphire poengterer at hendelsen kun påvirket ett av to påvekstsystemer. Det poengterer også i den rammede modulen i Danmark var mer fisk enn hva de har i slike moduler på anlegget i Florida. Den rammede modulen i Danmark vil også ble delt opp i mindre, slik at det ved eventuelle tilsvarende hendelser i fremtiden vil påvirke færre fisk.

Flere hendelser

Dette er langt fra den første hendelsen med massedød som har rammet Atlantic Sapphire. I mars 2021 hadde de massedød ved en modul i USA. Da tapte de rundt 500 tonn fisk, og viste til en svakhet i anleggets design.

I juli 2020 måtte selskapet nødslakte rundt 200.000 fisk (ca 400 tonn) som følge av økt dødelighet i USA. Da var det forstyrrelser fra byggearbeid i et tilstøtende rom som skapte utfordringene.

Selskapet har også hatt flere negative hendelser ved anlegget sitt i Danmark tidligere.