Han flytter for å spare formuesskatt, som øker som følge av de nye reglene for verdsettelse av matfisktillatelser som trer i kraft 1. januar.

- Min skatt firedobles neste år, noe som betyr at jeg må betale mer enn 700.000 kroner i skatt ekstra hver eneste uke. Av dette kommer over 80 prosent som følge av at selskaper som Firda Seafood på papiret får en kunstig og ekstremt høy verdi, sier Ola Braanaas i en pressemelding.

Han tar nå med seg familien og flytter, men poengterer at Firda Seafood forblir aktive med å utvikle lokalsamfunnet i Gulen og Ytre Sogn.

- Verken Senterpartiet eller Arbeiderpartiet kan være bekjent av at det lokale, aktive eierskapet straffes og at børsnotering eller salg av bedriftene er eneste løsning for selskaper langs hele kysten. Blir dette stående vil det føre til en kraftig omstrukturering og sentralisering, der de store selskapene blir større og de små bli mindre. Det må være et arbeidsuhell at dette støttes av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, sier Braanaas i meldingen.

Har kjøpt hus

Ifølge lokalavisen Bladet Vesterålen har Braanaas kjøpt hus på tettstedet Vinje.

Han tar tar med seg kone og et barn på fire år og flytter allerede før nyttår, skriver avisen.

- Jeg har god kjennskap til Nordland fra før av. Jeg har både bodd og studert i Bodø, og somrene har jeg i årevis tilbrakt i Steigen, hvor foreldrene mine kjøpte et småbruk på 1970-tallet, sier Braanaas til lokalavisen.

Kona Inga Mazeike har planer om å starte opp yoga-kurs i kommunen, og også Braanaas ser på muligheter for å gjøre forretninger der.

«Norges Monaco»

Kommunen Bø i Vesterålen innførte 1. januar landets laveste formuesskatt, som et forsøk på å lokke til seg rike personer, i håp om at det ville skape arbeidsplasser.

Den kommunale delen av formuesskatten i Bø er 0,2 prosent, mot standarden på 0,7 prosent i resten av Norge.

Ordningen er mildt sagt omstridt.

Profiler som investorene Bjørn Dæhlie og Einar Sissner er blant dem som har flyttet til kommunen - men Dæhlie har allerede flyttet fra kommunen igjen.

Ifølge DN stanset nylig regjeringen den statlige kompensasjonen for lavere formuesskatt i Bø.

- Det er urimelig om andre kommuner skal finansiere reduserte inntekter for Bø som følge av redusert formuesskatt. Regjeringen vil derfor ikke kompensere kommunen for eventuelle tap som følger av redusert formuesskatt i 2022, sier kommunal- og distriktsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Bø-ordfører Sture Pedersen (H) sa i november at kommunen ikke har noen planer om å øke formuesskatten tross meldingen fra regjeringen.

Mørketid i Nord Norge. Her fra Bø i Vesterålen. Foto: Gunnar Lier

-- Saken oppdateres--