Det var den japanske sushikjeden «Sushiro» som ga gratis mat til alle som het noe med «Laks» (gui yu) og deres familie. Mange hoppet på, og planla å endre navnene sine tilbake etter å ha innkassert maten. Nå har flere av dem møtt problemer, melder Norges sjømatråd i en pressemelding torsdag 28. juli (ikke 1. april).

Sjømatrådet viser til ulike lokale medier som skriver at mange angrer. Taiwansk lovverk forbyr navnebytte flere enn tre ganger, noe som gjør at et ikke offentlig kjent antall personer sliter med å få byttet tilbake. Flere skal ha henvendt seg til myndighetene for å få hjelp.

- Ifølge China times er saken tatt opp i det taiwanske parlamentet. Der er meningene delte. Noen foreslår å tillate nok et navnebytte mot et ekstra gebyr eller en karanteneperiode. Andre synes prosessen skaper unødvendig byråkrati og ekstra arbeid, og sier nei til å gjøre unntak fra loven. I skrivende stund har hverken «Lakse Drøm» eller «Dansende Laks» blitt hørt, skriver Sjømatrådet i meldingen.

Lite sympati

Flere av dem som ønsker å bytte navn får liten sympati i sosiale medier.

- Flaut, dette burde de har tenkt på før de byttet navn», «Skal vi endre en lov på grunn av 300 mennesker?» og «hvis du digger å være laks, så får du bare være det resten av livet», er noen av de lite medfølende kommentarene, ifølge Sjømatrådet.