Det Ålesundbaserte bioteknologiselskapet Hofseth Biocare omsatte for 30,8 millioner kroner i første kvartal, mens driftsresultatet endte på -33,5 millioner kroner.

Det børsnoterte selskapet kjøper biprodukter for laks og ørret og foredler det til blant annet lakseolje, proteinpulver og kalsiumpulver, noe som så langt ikke har vært økonomisk lønnsomt.

Hofseth Biocare (tall i millioner kroner) 1. kv 2022 1. kv 2021
Omsetning 30,7 16,8
Driftsresultat -33,5 -25,0

Selskapets omsetning har samtidig vokst kraftig fra fjoråret, med 84 prosent.

Forsker

I rapporten omtaler Hofseth Biocare-sjef Roger Hofseth at kvartalet som forventet startet sterkt, som følge av ordreboken som ble bygget på tampen av fjoråret. Samtidig skriver han at det globale globale forretningsmiljøet er blitt påvirket av tillitsmangel som følge av verdikjedetrøbbel skapt av krigen i Ukraina.

Ifølge selskapet har forskningen det har gjennomført i kvartalet vært kommersielt rettet, og er ventet å bli godt mottatt av kunder og nye forretningspartnere. Prosjekter fra USA og Asia-Stillehavsregionen er ventet å «betydelig øke profitten og bruttomarginen av nye forretninger både for globale ingredienser og forbruker- og dyrehelseavdelingene».

Laksemarkedet påvirker ingredienstilgang

– Fokus på det unike helsefortrinnet med produktene våre, grunnforskning og pågående samarbeid med Standford School of Medicine fortsetter å gjøre en forskjell. Vi fortsetter å se dette som en veldig underpriset del av forretningene våre som vil bli mer viktig over tid.

Selskapet skriver at selv om lakseprisene har økt dramatisk de siste månedene, så er det prismessig upåvirket som følge av langtidskontrakten med Hofseth International.

– Markedet er derimot stramt. Det fører til midlertidig lavere produksjon av lakseforedling og lavere volumer av fiskeavskjær som vil være tilgjengelig for foredling i andre kvartal. Vi har nok restingredienser i beholdningen til å selge ut, og ha buffer for denne korttids nedtrappingen mens produksjonen snart normaliserer seg igjen.

Kjøper aksjer

I en børsmelding fredag ettermiddag kommer det frem at toppsjef, grunnlegger og hovedeier Roger Hofseth kjøper ytterligere aksjer. Det er snakk om 45.000 aksjer til en verdi av 3,77 kroner stykket. Han eier etter dette 200.000 aksjer personlig, samt 51,5 millioner aksjer gjennom selskapet sitt RH Industry, og sitter med totalt 14,45 prosent av eierskapet i selskapet.

Roger Hofseth har ikke besvart Intrafish sin henvendelse om kvartalstallene fredag.