Noray Seafood, som driver med akvakultur innendørs og med vekt på bærekraftig rekeoppdrett, skriver i en pressemelding at de har samlet inn 162 millioner kroner (16 millioner euro) i en transaksjon ledet av Creadev med medinvestorene SWEN Blue Ocean, Stellar Impact, som er en del av Telos Impact, og eksisterende investorer.

Pengene skal brukes til selskapets vekstplaner ettersom det øker produksjonskapasiteten ved anlegget i Medina del Campo, som ligger omtrent halvannen time nord for Madrid i Spania.

Den nye finansieringen vil bidra i Norays planer om å skalere opp produksjonskapasiteten for å betjene flere supermarkeder, HoReCa-markeder og forbrukere.

– Vi er veldig fornøyde med å ha nådd denne betydningsfulle milepælen for Noray, og for å ønske velkommen til en gruppe investorer med et så likt oppdrag som vårt: støtte til fra jord til bord-strategien som er i hjertet av den europeiske grønne avtalen, eller som vi har kalt det Pond to Plate, sier Lars L. Backer, drifts- og finansdirektør i Noray Seafood, i pressemeldingen.

Lars L. Backer Foto: Noray Seafood

300 kilometer fra kysten

Noray Seafood bruker mikrobiell teknologi som skaper et kontrollert bakterielt miljø, slik at rekene kan trives. Produksjonsmetoden resirkulerer alt vann som brukes og er fri for antibiotika og kjemikalier, skriver selskapet i pressemeldingen.

Selskapet har i løpet av det siste halvåret mottatt ASC-sertifiseringen som den første og eneste innendørs rekefarm i verden, skriver Noray Seafood.

– Vi er henrykte over å bli med i Noray Seafood og bidra til å produsere reker lokalt og bærekraftig i Europa. Denne investeringen passer inn i Creadev strategi om å støtte banebrytende selskaper innen akvakultur, jordbruksteknologi og forbrukermat, sier Alexandre van der Wees fra Creadev Food i pressemeldingen.

Anlegget til Noray Seafood ligger i Medina del Campo, som ligger omtrent halvannen time nord for Madrid i Spania. Foto: Noray Seafood

Creadev er et investeringsselskap med fokus på mat og jordbruk, helse og bærekraftig forbruk, som opererer fra Paris, New York, Shanghai og Nairobi. SWEN Capital Partners er en ledende aktør innen ansvarlig investering i unoterte eiendeler i Europa.

– Vi er glade for å investere i Noray Seafood-teamet, som har designet en best-in-class rekeproduksjonsmodell som er best i klassen, og som bevarer naturlige økosystemer og reduserer vannforbruket betydelig, sier Guillaume Boury fra Stellar Impact i pressemeldingen.

Stellar Impact er et familieeid investeringsselskap som er aktivt innen matomstilling, plastforurensning og vann. Selskapet er en del av Telos Impact, som er et europeisk konsulentfirma.

– Det har vært en lang og spennende reise med å utvikle et system for innendørs rekeoppdrett 300 kilometer unna kysten, til mange i lokalbefolkningen sin store overraskelse. Vi er glade for å fortsette å vokse og levere reker over hele Europa, sier Bjørn Aspheim, administrerende direktør i Noray Seafood, i pressemeldingen.

Aspheim grunnla Noray Seafood i 2008.