– Jeg hadde en formening om at Senterpartiet skulle jobbe for at det blir bedre å bo i distriktene og ta vare på næringen jeg jobber i. De har levert på flere plan, men på andre plan føler jeg at de enda har en vei å gå, sier Marthe Øijord (19).

I fjor stemte Øijord, som er lærling hos Helgeland Smolt, for første gang. Da landet valget på Senterpartiet.

— Etter bare ett år med Ap/Sp i regjering er det vanskelig å dømme hvordan ting har gått. De har levert på flere plan, men på andre plan føler jeg at de enda har en vei å gå. For eksempel forslag om grunnrenteskatten, jeg hadde aldri trodd at Bjørnar Skjæran kom til å gå med på dette, eller at finansministeren kom til å legge frem et slikt forslag.

I dag er hun mer usikker på hva hun hadde stemt, opplyser hun. Hun er ikke alene. Flere vender Jonas Gahr Støre (Ap) eller finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sine parti ryggen, ifølge en måling Infact har gjort for Fiskeribladet.

Øijord forteller at hun har markert seg som en forkjemper for at flere ungdommer skal bli værende i hjembygden Ørnes i Nordland. Dette engasjementet har hun tatt videre med å sitte i Ungdommens distriktspanel, som gir råd til regjeringen om hvordan ungdom skal bli værende på bygda.

— Så kan man aldri være helt enig med ett parti, men man må finne det partiet som matcher seg best

– Irritert og forbanna

Jarle Einar Gundersen er notbøter og avdelingsleder hos Åkrehamn trålbøteri på Karmøy i Rogaland. Han forteller at han uten tvil hadde stemt borgerlig, om det var valg i morgen.

– Det gjør meg irritert og forbanna at det i dag ikke satses på arbeidsplasser, forteller han.

Jarle Einar Gundersen er notbøter og avdelingsleder hos Åkrehamn trålbøteri. Foto: Lena Knutli

Hadde det vært valg den dagen Infact gjorde målingen, hadde regjeringspartiene gjort et særs dårlig valg. Dette gjelder spesielt Senterpartiet, som hadde mistet 18 mandater. Gundersen, som er blant de misfornøyde, mener dagens regjering forsøker å flå alle som prøver å tjene penger.

–Det mener jeg er helt feil. Jeg anser meg selv som en vanlig lønnsmottaker og heier på de rike. La de bli rikere, det er de som skaper arbeidsplasser og sørger for at jeg har mat på bordet, sier Gundersen.

Frp eller Rødt

Gundersen er ikke alene i sitt syn. Et par fylker lenger nord møter Fiskeribladet fisker Tor Ingar Austvik. Fra kaien er han klar på hvem han hadde stemt på i valglokalet:

– Jeg hadde stemt på Frp. Jeg er så drittlei av det de som styrer nå pålegger oss. Det er et regime som må røskes opp i, sier han.

Han mener dagens fiskeripolitikk fungerer svært dårlig for dem i den minste flåten. Austvik er i likhet med flere andre frustrert over nye regler om sporing og rapportering.

Fisker Tor Ingar Austvik fra Trondheim. Foto: Lena Knutli

– Jeg kan vurdere å stemme Rødt forresten, hvis Bjørnar Moxnes får slutt på dette tullet, legger Austvik til.

– Sosialdemokrat i hjerte

Langs Bryggen i Bergen møter vi Berit Melkevik. Hun stemte Arbeiderpartiet ved forrige stortingsvalg, men denne ganger er hun langt fra sikker på hvor stemmen hennes går.

– Jeg virrer mellom Høyre og Arbeiderpartiet nå. De to har så mye til felles. Jeg er sosialdemokrat i hjerte, men det er få ting som skiller de to partiene når det kommer til verdier. Det er en vanskelig tid nå, med så mye som skjer i verden. Det er ikke lett å bestemme seg.

Berit Melkevik synes ikke det er mye som skiller de store partiene i norsk politikk lenger. Det gjør valget vanskeligere, forteller hun. Foto: Robert Nedrejord

Hun er ikke særlig begeistret for støttepartiene til de to, noe som gjør spørsmålet enda vanskeligere.

– Jeg er ikke begeistret for Senterpartiet og ikke Fremskrittspartiet heller, men man får jo liksom de «med på kjøpet».

Målingen
  • Gjennomført av Infact for Fiskeribladet.
  • Norske innbyggere over 18 år er spurt.
  • Det er gjennomført 1.005 intervjuer gjennom automatiske telefonintervjuer 21. oktober.
  • Feilmarginen er maksimalt +/- 3,0 prosentpoeng.
Kilde: Infact

– Veldig usikker

I gatene i hovedstaden møter vi Nicolay Langfeldt fra Bærum. Han jobber som selvstendig næringsdrivende. Overfor Fiskeribladet er han noe usikker på hva han hadde stemt om det var valg i morgen:

– Jeg er veldig, veldig usikker – det hadde trolig blitt Frp, sier han.

Langfeldt sier at han ikke stemte ved forrige stortingsvalg.

Nicolay Langfeldt (41) fra Bærum er ikke fornøyd med dagens regjering. særlig ikke skattepolitikken. Foto: Anders Furuset

– Er du fornøyd med dagens regjering?

– Nei, det er jeg ikke. Skattene til næringslivet er altfor høye, og det går ganske hardt utover oss som driver næring. Skatt- og innvandringspolitikken er noe av det jeg er uenig i, sier han.

– Hva er den viktigste saken for deg, når du skal velge parti?

– Det handler om riktig forvaltning av våre felles goder. Vi i Norge har det naturligvis fint med gratis helsevesen, men det går på bekostning av andre ting. Jeg er også opptatt av skole- og helsepolitikk, særlig det som går på psykisk helse, sier han.

– En vanskelig tid å styre

Langs Akerselva treffer Fiskeribladet Eli Pedersen som går tur med en venninne. Pedersen ønsker ikke å stå frem i avisen med hvilket parti hun ønsker å stemme, men sier at det er samme parti som sist.

Pensjonist Eli Pedersen i Oslo ønsker ikke å si hva hun stemmer, men hun ville ha stemt det samme om det var stortingsvalg i morgen. Foto: Anders Furuset

– Det er mange faktorer som påvirker mitt valg. Det er velferd, økonomi, helse, skole, miljø og så videre. Verden er kompleks, og jeg kan ikke være bastant å si at et enkelt område avgjør valget jeg tar.

– Er du fornøyd med dagens regjering?

– Tja, hva skal jeg si. Nja, men en skal huske at det er en vanskelig tid å styre, med sterk prisvekst, krig i Ukraina og så videre, sier hun.