– Ny informasjon om rammevilkår kan gjøre at flere aktører ønsker å delta i auksjonen 12. oktober. Derfor åpner vi auksjonspåmeldingen og forlenger fristen for registrering til 6. oktober, uttaler fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap).

Det kommer frem i en pressemelding onsdag. Det skjer i etterkant av at regjeringen lanserte sine planer om å innføre grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Ny frist for å registrere seg til auksjonen er 6. oktober klokken 23.59, og fristen inkluderer opplasting av elektronisk bankgaranti.

Tilbud om å heve kjøp

– Selv om utformingen ikke er endelig avgjort kan forslaget påvirke aktørene si verdifastsetting av produksjonskapasitet, opplyser departementet.

Statsråden har også vedtatt å gi alle aktører som kjøpte kapasitet til fastpris tidligere i år tilbud om å heve kjøpet mot tilbakebetaling av fullt vederlag.

– Ved å gi mulighet til å heve kjøp av kapasitet legger vi til rette for stabilitet for næringsaktørene, gitt at det nå ligger til grunn ny informasjon. At eventuell frasagt kapasitet blir overført auksjonen gjør at dette ikke går på bekostning av vekstmålet regjeringen har for havbruksnæringen. Dersom noen aktører velger å si fra seg kapasitet kan de likevel oppnå vekst i denne runden med tildelinger ved å melde seg på auksjonen, opplyser Skjæran.

Kan heve deler av kjøpet

Dette gjelder både kapasitet kjøpt som vekst på eksisterende tillatelser og kapasitet som følge av særlig god miljøsituasjon, det man kaller unntaktsvekst.

– Aktørene står helt fritt til å vurder om de ønsker å benytte dette tilbudet, og hvor mye av den kjøpte kapasiteten som eventuelt skal heves. Det blir altså åpnet for å heve kun deler av kjøpet. Eventuell frasagt kapasitet vil bli tilbudt på auksjon i grønne områder, opplyser departementet.

Auksjonen skjer 12. oktober og prøveauksjon er 10. oktober. Skal man si fra seg kapasitet kjøpt til fastpris må aktørene fylle ut et skjema på Fiskeridirektoratets nettside senest 6. oktober, opplyser departementet.

– I tillegg må skjemaet skrives ut og signeres, og sendes Fiskeridirektoratet enten med rekommandert brev eller med sendemann, opplyser departementet.

Fysisk skjema må være hos direktoratet senest klokken 15 11. oktober.

– Rett og rimelig

En av dem som har tatt til orde for utsetting av auksjon og bankgaranti tidligere er Sjømatbedriftenes administrerende direktør Robert Eriksson. Han mener dagens endring er riktig.

Robert Eriksson, administrerende direktør i Sjømatbedriftene. Foto: Ruth Mari Skulbru

– Dagens nyhet endrer forutsetningene dramatisk på å by på vekst. Det at man restarter prosessen med auksjonene er rett og rimelig, men jeg tror nok interessen i å kjøpe vekst vil være svært laber fra de fleste aktørene, opplyser han til Intrafish.