Fredag ble det klart at regjeringspartiene har landet en avtale med de borgerlige partiene om kvotemeldingen.

– Vi har avklart nødvendige spørsmål som har ridd fiskerinæringen. Jeg vil gi ros til partiene for viljen til å lande en enighet i saken, sier saksordfører Willfred Nordlund (Sp) i en pressemelding

Den mest omdiskuterte saken har vært regjeringens forslag om å omfordele torskekvoter. Høyre, Frp, Venstre og Krf har stilt seg bak dette. Men under visse betingelser. Havfiskeflåten skal kompenseres.

  • Slik Fiskeribladet forstår det skal åpen gruppes avsetning hentes fra toppen av totalkvoten. Havfiskeflåten kompenseres ved at Norges tredjelandskvoter i andre lands soner kun skal benyttes av dem.
  • Det er også enighet om at den konvensjonelle havfiskeflåten holdes utenfor når 2 prosent av gruppekvoten i kystflåten skal omfordeles til båtene under 11 meter.
  • Åpen gruppe styrkes litt, fra en fast andel av totalkvota på 6,12 prosent til 6,6 prosent.
  • Eierskapsbegrensninger i kystflåtens torskefiskerier heves fra 1 til 1,5 prosent av gruppekvota, og skal være «gjennomgående».

Pressemøte

Næringskomiteens innstilling i saken skal avgis førstkommende mandag klokken 12. Men allerede fredag innkalte partiene til felles pressekonferanse i Vandrehallen på Stortinget for å fortelle om enigheten.

Høyres Olve Grotle. Foto: Silje Helene Nilsen (arkiv)

I en uttalelse fra Høyre sier fiskeripolitisk talsperson Olve Grotle at han er fornøyd med at det blir et bredt flertall for kvotemeldingen.

– Samtidig som vi har fått gjennomslag for viktige saker for oss. Når det gjelder spørsmålet om endringer av kvotefordelingen, har vi greid å komme til en ordning som kompenserer dette på en akseptabel måte, uttaler han.

Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talsperson, Runar Sjåstad, sier i en pressemelding at det for dem har vært viktig å skape en mer rettferdig fordeling av ressursene, og legge grunnlag for større bredde og mangfold i fiskeflåten.

– Med dette forliket kan vi sikre flere arbeidsplasser, mer aktivitet og spredt bosetting langs hele Norges langstrakte kyst, sier han.

Nordlund (Sp) er også fornøyd med at de har klart å lande en bred enighet.

– For Senterpartiet betyr det at vi sikrer en levende kyst med muligheter, men vi har også vært nødt til å prioritere mellom ulike hensyn, sier han.

Willfred Nordlund (Sp) leder Stortingets næringskomite. Her på sitt kontor. Foto: Anders Furuset (arkiv)

Venstre fornøyd

I en e-post til Fiskeribladet uttaler Venstre-representant Alfred Bjørlo at han er spesielt glad for at de er enige om løsninger som sikrer havfiskeflåten bedre enn det som opprinnelig lå i regjeringas forslag.

Alfred Bjørlo er stortingsrepresentant for Venstre. Foto: Anders Furuset (arkiv)

– Venstre er også svært opptatt av å legge til rette for mer bearbeiding og verdiskaping på land i Norge av fisk landet i norske farvann. Her tar vi noe små skritt videre i stortingsbehandlingen av kvotemeldingen, men jeg vil varsle at gjennomføring av foreslåtte tiltak i Bearbeidingsutvalget sin rapport blir en sentral sak for Venstre å følge opp videre, forklarer Bjørlo.

Stortinget skal behandle kvotemeldingen 29. april.

Kvotemeldingen ble presentert i Tromsø 12. januar av fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth. Foto: Silje Helene Nilsen (arkiv)