– Hvordan føler du det nå?

– Jeg er evig optimist. Vi vil ikke høre den endelige dommerfløyta før utpå natta eller formiddagen, men prognosen er ikke oppløftende, det skal jeg innrømme, sier Odd Emil Ingebrigtsen til IntraFish mandag kveld.

Han gleder seg over at Høyre kan komme til å beholde sine to mandater i Nordland, men statsråden er ikke innvalgt på Stortinget. Fylket har ni stortingsrepresentanter.

Valgvaken ble holdt i konferansesalen på et hotell i Bodø sentrum. Nærmere 60 mennesker var påmeldt.

Kort tid etter Ingebrigtsens uttalelse meldte statsminister Erna Solberg at hun gratulerer Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre med valget

Tilfreds

Ingebrigtsen har vært fiskeriminister i ett og et halvt år.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen på besøk hos Lerøy Sjøtroll ved lokaliteten Blom i Sørfjorden ved Osterøy i august 2021. Besøket var i forbindelse med Lerøys satsing på slamoppsamling. Foto: Ruth Mari Skulbru

– Hva har du oppnådd på denne tida?

– Jeg er mest fornøyd med at jeg har fått veldig god kontakt med næringa. Det har jeg bevisst brukt mye tid på. Jeg tiltrådte samme dag som de første koronatiltakene ble innført her i landet. Ingen visste da hva pandemien ville komme til å bety for Norge. Jeg begynte å ringe rundt til ledere i sjømatbedriftene. Vi holdt ukentlige digitale møter med næringa, fagbevegelsen inkludert. Det føler jeg bidro til å løse utfordringer som dukket opp underveis.

Ingebrigtsen poengterer at fasiten ved årsskiftet var at norsk sjømat nesten satte ny eksportrekord, noe som viser at matvare-flyten gikk som normalt til tross for korona.

– På fiskerisida fikk jeg loset kvotemeldinga igjennom og startet gjennomføring. På havbrukssida fikk vi lansert den nye miljøteknologi-ordningen, der miljøkravene er strenge. Vi drar norsk havbruk i enda mer bærekraftig retning.

Travel innspurt

– Hvordan har valgkampen vært?

– Ekstremt hektisk og det har vært etter eget ønske. Og meget artig, sier han.

Odd Emil Ingebrigtsen på tur i Nord-Troms og Finnmarkfor å legge fram Regjeringens havbruksstrategi. Foto: Anders Furuset

Regjeringens medlemmer fikk reiseforbud fra september i fjor til juli i år.

– Vi hadde mye å ta igjen da vi endelig kunne hive oss rundt. Den første turen tok ei uke og gikk fra Tromsø til Skjervøy og så videre nord og østover, til Alta og Gamvik. Den andre uka var det valgkamp i Møre og Romsdal. Jeg har fått et stort hjerte for alle de fantastiske aktørene i næringa. Jeg ser hvor viktig lokalt eierskap er, hvor mye det betyr for å bygge lokalsamfunnene langs hele kysten.

Ingebrigtsen sier at han liker å snakke med lokale fiskere, å ta ting på sparket. Det gir de beste samtalene. Og han liker å snakke til skoleklasser.

– Du vet aldri hva som dukker opp av argumenter og meninger. Kjempespennende.

Modell Gamvik

Han ble særlig imponert over Gamvik lengst i nord.

– Kommunen har 1.006 innbyggere og 42 ungdommer som er med på ungdomsfiskeordninga. Det er mer enn hele Trøndelag sammenlagt der deltakerne bare teller 35. Kommunen har satt av egne midler til å leie inn egen fiskebåt slik at alle ungdommene får delta, ikke bare de med egen båt. Til neste år ønsker vi å innføre en liknende ordning over hele landet. Den skal naturligvis hete Gamvik-ordninga, som en gest til en liten kommune som har gjort en stor jobb for ungdommene sine, sier han.

Skjånesbruket i Gamvik kommune i Finnmark. Foto: Jørn Mikael Hagen

Heseblesende

I tillegg til å reise i nevnte to fylker har statsråden besøkt Bergen, Vesterålen (inkludert Bø som er blitt et utstillingsvindu for Høyre på grunn av lavere formueskatt), Florø, Måløy, Arendalsuka der han i løpet av en knapp dag var med på å ta opp et gjenglemt blåskjellanlegg, Steigen, Bodø, Aqua Nor-messen i Trondheim, Ålesund, så rett til Båtsfjord og deretter nesten 1.000 kilometer sørover til Bodø der han foretok en budsjettlekkasje på at Blått Bygg på universitetet får oppstartsbevilgning, og om kvelden debattmøte med Naturvernforbundet, neste dag til Tromsø, så Oslo, Ålesund og åpning av det nye Vitensenteret, men flyet til Rørvik ble kansellert og bilturen varte til klokka fire om natta før han neste dag skulle treffe representanter for havbruk og verftsindustri, Sandnessjøen, Mosjøen, Harstad, Narvik, Tromsø, Husøy på Senja, Kårvikhamn, besøk på Wilsgaards lakseanlegg i Torsken kommune, besøk på det private idrettsgymnaset i Bodø, offisiell åpning av lakseslakteriet på Sørarnøy og oppmøte på den TV-overførte partilederdebatten i Bodø fredag kveld.

Hekken og heimen

– Og etter valget, skal du sove i flere døgn?

– Nei, kona og jeg driver og planter hekk, men den ene kontorhanda mi kjennes helt ødelagt ut etter hagearbeidet i helga. Jeg skal sage ved og så er det nedover til Oslo på onsdag.

– Er det sjanse for at du blir ny fiskeriminister?

– Det er det heldigvis ikke opp til meg å vurdere.

– Hva er det du vil gå til dersom dere ikke vinner valget?

– Uansett valgresultat er det blanke ark med fargestifter tel. Jeg måtte si opp jobben jeg hadde i et lite energiselskap da jeg gikk inn i regjeringen.

Unge i havbruk. Trym Eidsnes (24) viser fiskeriminsteren rundt på oppdrettsanlegget Blom til Lerøy ved Osterøy. Foto: Ruth Mari Skulbru

– Du skal tilbake til egen eiendomsforvaltning?

– Nei, men jeg har eget hus som min eiendom. Og så har jeg en del næringsengasjementer. Vi tar det derifra.

Stigmatiserende

Statsråden sier at mange næringsdrivende virker engstelig for å engasjere seg politisk.

– Mye av valgkampretorikken fra venstresida er respektløs overfor mennesker som bygger bedrifter og lokalsamfunn og skaper verdier. Seinest i dag, på en kafé her i byen, snakket jeg med eierne som føler seg stigmatisert, sjøl om de ikke er milliardærer. Alle næringsdrivende blir satt i samme bås, enten de tjener mye eller lite.

Erna er stjerna

– Hvem mener du bør overta statsrådsposten din?

- Det blir spennende å se, men målingene i forkant av dette valget får jeg ikke til å stemme. Jeg håper stadig at Erna får fortsette. Jeg er djupt imponert over jobben hun har gjort.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (Høyre) med caps fra Norges Fiskarlag. Foto: Bent-Are Jensen

– Hva blir de viktigste sakene for neste fiskeriminister?

– På fiskerisida blir det å finne gode løsninger på fordelingen av strukturkvotene som faller tilbake fra 2027. På havbrukssida blir det å løse utfordringene knyttet til miljø- og bærekraft slik at vi kan få ytterligere vekst i produksjonen. Der ser jeg store muligheter. Mye er på gang, for eksempel bruken av storsmolt. Du kan øke produksjonen ved å gjøre ting noe annerledes. Oppdrettere som leverer på miljøkravene, har store muligheter for bærekraftig vekst, sier Ingebrigtsen.