– Nå vil vi at Senterpartiet skal lytte til kysten, det er ingen skam og snu. Vi føler oss lurt og kjenner ikke igjen partiet ifra det partiet vi hørte på og trodde på før valget, og det som partiet faktisk har gjort nå i regjering med det forslaget som ligger på bordet, sier Salmar-tillitsvalg og initiativtager til markeringen, Hans Stølan til Intrafish.

Han anslår at det er mellom 500 og 600 personer som har møtte opp til demonstrasjonen fredag morgen.

I perioden 2019–2023 representerte Hans Stølan Senterpartiet i Frøya kommunestyre. Foto: Anders Furuset

– Hvordan er det å stå på utsiden av landsmøtet, når du var medlem inntil nylig?

– Det er spesielt det. Vi satser på å være dobbelt så mange på utsiden som på innsiden. Det er et artig poeng.

– Er saken viktig nok, og det synes jeg selvsagt at denne saken er, må du være i stand til å snakke ditt eget partiet midt imot, og bryte med partiet i verste fall, slik jeg har gjort, sier Stølan, som altså nylig meldte seg ut av Senterpartiet i protest mot forslaget om grunnrenteskatt.

Kystbrølet påSenterpartiet landsmøte 2023. Foto: Anders Furuset

Brøndbo opptrer

Aksjonsgruppen Kystbrølet står bak markeringen rett før regjeringspartiet starter sitt landsmøte på Clarion Hotel, Brattøra i Trondheim.

Aksjonen startet 07:45 i dag, med kaffe og boller til de fremmøtte og klokken 08:30 spiller DDE-vokalist Bjarne Brøndbo for de fremmøtte.

– Jeg er veldig opptatt av at de store verdiene som vi lever av i det landet her ikke skapes i Lysaker, Skøyen eller Aker Brygge. De skapes der folk bor og lever livene sine. Det er både i kysten og i Innlands-Norge, sa Brøndbo til Intrafish før Kystbrølets aksjon.

Sigrun Prestbakmo, ordfører i Salangen og delegat på landsmøtet. Foto: Anders Furuset

Sigrun Prestbakmo er ordfører i Salangen og delegat på landsmøtet. Hun gikk ut og var med markeringen utenfor hotellet, ikledd en t-skjorte med en fiskeskrott og teksten «staten tok resten».

– Jeg fikk tilbud om en t-skjorte og takket ja i solidaritet. Jeg deler målet med Kystbrølet, sier hun.

Prestbakmo skjønner godt at de ansatte er redde for arbeidsplassene sine, sier hun.

– Sviker

Partileder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum kom ikke ut for å møte demonstrantene. Det gjorde imidlertid Geir Pollestad, stortingspolitiker og finanspolitisk talsperson.

– Jeg er imponert over oppmøtet her i dag, sa Pollestad.

– Sviker, ropte en fra forsamlingen.

Pollestad forsikret at Senterpartiet liker oppdrettsnæringen.

– Dere vil kanskje ikke tro meg, men vi i Senterpartiet er glade i laksenæringen, sa han.

Pollestad sa at han ønsker at næringen skal tjene mer penger, skape flere arbeidsplasser – men også bidra med mer skatt.

– Det offentlige trenger mer penger. Da mener vi at det er riktig å ta inn mer penger fra dem som tjener mest, sa han.

Flere hundre demonstranter markerer sin misnøye utenfor Sp's landsmøte i Trondheim fredag 17. mars. Foto: Anders Furuset

Oppropet

Så langt har 880 personer signert Kystbrølets opprop «Lytt til kysten – nei til lakseskatten!».

– Verdiskaping, innovasjon og industriutvikling langs hele norskekysten vil bli satt kraftig tilbake dersom regjeringens forslag vedtas. Vi vil ha mer videreforedling av norsk laks, ikke mindre. Vi vil ha mer innovasjon og konkurransekraft for Norge, ikke mindre. Vi vil ha en større norsk leverandørindustri, ikke en mindre. Vi vil ha flere lønnsomme jobber langs kysten, ikke færre. Og vi vil ha flere eiere med et brennende lokalt engasjement. Derfor sier vi nei til regjeringens lakseskatt, heter det blant annet i oppropet.

Kystbrølet. Foto: Anders Furuset
Kystbrølet. Foto: Anders Furuset

Kystbrølet. Foto: Anders Furuset