(Saken er oppdatert tirsdag kl. 13:47 med kommentar fra ordfører på Frøya)

Det skjedde i beste sendetid på TV 2-nyhetene søndag kveld, da kanalen fikk laksearving Synne Måsøval (19) i tale om sitt nye liv i Sveits.

Ordfører i Frøya kommune hilser henne velkommen hjem dersom hun har lyst.

Det var i januar i fjor at det ble kjent at Lars Måsøval har flyttet store deler av formuen til sin datter bosatt i Sveits. Høsten 2022 hadde bror Anders Måsøval meldt flytting til Sveits, og tatt med seg formue på nær tre milliarder kroner.

Synne Måsøval er datter av Lars Måsøval, og til TV 2s seere fortalte hun søndag om sitt nye liv i Sveits og hvorfor hun har bodd i fjellandet i over et år nå:

Måsøval (tidligere Måsøval Fiskeoppdrett)
  • Lakseselskap med hovedkontor på Frøya og produksjon i flere kommuner i Trøndelag og Møre og Romsdal.
  • Har rundt 260 ansatte etter oppkjøpet av Vardal Gruppen og rask vekst.
  • Kontrollerer store deler av verdikjeden.
  • Slaktet nær 22.000 tonn laks i 2022, og omsatte da for 1,99 milliarder kroner. Årsresultatet for 2023 er først klart om en måneds tid.
  • Børsnotert i Oslo. Største eier er Måsøval-familien med rundt 70 prosent.

– Det er jo selvfølgelig skatten. Luzern har liksom litt av alt. Det er lav skatt, en fin by med en fin størrelse og så visste vi at det var noen nordmenn, som hadde flyttet her fra før av, sier Synne Måsøval til TV 2.

19-åringen har mye nær familie rundt seg i Luzern- Både moren, onkel Anders Måsøval og søskenbarn blir nevnt i saken.

– Jeg har gjennomført et generasjonsskifte på min side av familien ved at en vesentlig del av mitt eierskap i familieselskapet er overført som gave til min datter ved hennes selskap, uttalte Lars Måsøval i en epost til Adressa da Sveits-flyttingen ble kjent i januar i fjor.

– Det ble tatt opp etter skolen rundt middagsbordet, som et forslag. Så det var jo på en måte mitt valg. Vi ble enige om at vi skulle reise dit og se hvordan det var. Vi var veldig fornøyd. Så vi flyttet, sier Synne Måsøval til TV 2.

Hun legger til at hun opplever støtte i valget om å flytte fra Trøndelag til Sveits:

– Frøya er veldig, veldig støttende Jeg har aldri hørt noe negativt fra Frøya i alle fall. Kanskje fra andre plasser i Norge, men det er ikke så mye å bry seg om egentlig, sier Synne Måsøval til TV2.

Intrafish har spurt ordfører i Frøya, Kristin F. Strømskag (H), hvordan det er med støtten fra hjembygda:

Kristin Strømskag (H) Foto: Privat

– Som Synne Måsøval uttaler i denne saken, har også jeg oppfattet forståelse fra Frøyasamfunnet i forhold til valget rundt flytting. Frøya har som lokalsamfunn i mange tiår nytt godt av alle våre lokale gründere med tett tilknytning til det samfunnet vi lever i. Det er derfor synd at noen eiere nå velger å flytte utenlands for å ikke bli en skattemessig belastning gjennom sitt eierskap. Vi har i alle år satt pris på hvordan næringsliv og innbyggerne sammen har bygd Frøya til å bli en av de mest suksessrike distriktskommunene i Norge. Vi ønsker selvfølgelig de som har flyttet ut velkommen tilbake, hvis de ønsker å gjøre det, skriver Strømskag i en epost til Intrafish.