Miljøfleksiblitetsordning ble foreslått av Havbruksutvalget da de kom med sin NOU i september 2023. Dette er en ordning der man lar havbruksaktørene få konvertere og øke produksjonen dersom det legges om fra tradisjonelle åpne merder til null- og lavutslippsteknologi.

Miljøpartiet de grønne (MDG) har spilt videre på dette og kommet med et forslag der de ber regjeringen om å innføre en miljøfleksiblitetsordning. Saken har vært til behandling i næringskomiteen siden februar og tirsdag ble det klart at forslaget har flertall i komiteen.

Alle partiene, med unntak av Rødt er med på vedtaket, får Intrafish opplyst av saksordfører Linda Hofstad Helleland (H).

Linda Hofstad Helleland (H) er saksordfører for saken som har vært oppe til behandling i næringskomiteen. Foto: Bent-Are Jensen (arkiv)

Forslaget kommer fra Høyre og bygger videre på tidligere forslag fra MDG. Dette fikk gjennomslag i komiteen og skal nå til behandling av Stortinget:

«Stortinget ber regjeringen senest i 2024, fremme forslag om en teknologinøytral miljøfleksibilitetsordning som ivaretar anbefalingene fra Havbruksutvalget (NOU 24 2023:23).» heter det i vedtaket fra komiteen, med følgende prinsipper til grunn:

  • Ordningen må være teknologinøytral for å sikre utvikling og innovasjon
  • Ordningen må bidra til å redusere næringens miljøavtrykk
  • Ordningen må bidra til å redusere lusepresset på både oppdretts- og villfisk
  • Ordningen bør gjennom incentiver sikre at det tas i bruk lav og nullutslippsteknologi i områder hvor det er nødvendig å redusere utslippene
  • Ordningen bør omfatte alle eksisterende og fremtidige tillatelser
  • Ordningen bør kunne benyttes på det produksjonsvolum som er trukket inn som følge av rødt trafikklys i et produksjonsområde. Det vil i de tilfellene ikke være mulig å eventuelt konvertere tilbake til tradisjonell teknologi før dette volumet er retildelt som følge av grønt trafikklys. Dette må gjøres i tråd med intensjonen bak trafikklyssystemet.

Nei til flere andre forslag

Forslaget stammer fra ett av syv forslag som Miljøpartiet de grønne (MDG) fremmet i februar. Partiet foreslo da blant annet nedtrekk i biomasse ved dødelighet i sjøfasen over fem prosent, dette og flere andre forslag har ikke fått flertall i næringskomiteen.

– MDGs forslag om å omstille oppdrettsnæringen ligger til behandling i næringskomiteen nå. Hvis Myrseth vil, kan hun enkelt stoppe den pågående dyrevelferdstragedien som utspiller seg langs kysten. Det er bare å støtte forslagene våre, sa Rasmus Hansson, næringspolitisk talsperson i MDG til Intrafish i mars da fiskehelserapporten ble lagt frem.

Det har vært mulig å spille inn skriftlige innspill på forslagene fra MDG. Tekna har vist sin støtte til forslaget, med noen tilleggsforslag. Fellesforbundet har på sin side spilt inn at de mener Stortinget heller bør avvente til en samlet behandling av NOU-en.

Slik lyder forslaget om miljøfleksibilitet som MDG først fremmet:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å innføre en miljøfleksibilitetsordning som gir mulighet for å øke produksjonen innenfor eksisterende oppdrettstillatelser hvis økningen skjer med konvertering av åpne merder til produksjonsteknologi som sikrer null rømming, null utslipp av lakselusegg og/eller lakseluslarver og oppsamling av avfall.»

Miljøfleksibilitetsordningen

I forslaget fra Havbruksutvalget heter det at Miljøfleksibilitetsordningen legger opp til en omfattende overgang fra tradisjonell produksjonsteknologi til null- og lavutslippsteknologi.

«En ordning med miljøfleksibilitet kan fungere som en integrert del av tillatelsessystemet ved at aktørene etter egne vurderinger kan få justert tillatelseskapasitet ved å velge mellom produksjon med null- eller lavutslippsteknologi og produksjon med annen teknologi. Ordningen vil videre omfatte alle eksisterende tillatelser og alle fremtidige tillatelser. Ordningen legger opp til en omfattende overgang fra tradisjonell produksjonsteknologi til null- og lavutslippsteknologi. Dette byr på store muligheter blant leverandører som evner å utvikle tilpassede og fremtidsrettede løsninger.»

Kilde: NOU Havbruksutvalget

Følger opp vedtak

Havbruksutvalget tok for seg tillatelsessystemet i havbruksnæringen og blir fulgt opp i en egen havbruksmelding. Den er først ventet på vårparten i 2025.

Samtidig har stortinget vedtatt at regjeringen skulle legge frem en miljøordning i løpet av 2023. Den har ikke kommet. Dette er en ordning der aktører som vil prøve ut nye produksjonsformer for laks skal få gratis eller rimelige tillatelser. Miljøfleksibilitet går på vekst av allerede eksisterende tillatelser, og det er denne ordningen som nå har flertall i næringskomiteen.

Intrafish spurte fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth om miljøteknologiordningen noen timer før det ble kjent at miljfleksibilitet fikk flertall.

– Kommer det en noe miljøteknolgiordning før havbruksmeldingen?

– Det har jeg ingenting å si på akkurat nå. Men vi er opptatt av å følge opp de vedtakene som ble gjort av Stortinget som anmodningsvedtak da grunnrenteskatten ble innført. Vi jobber med hvordan vi skal følge opp de best mulig, også i dialog med partene man har inngått forlik med. Vi skal komme tilbake når det er klart, sier Myrseth.

– Det ligger ikke an til å komme noe før meldingen da?

– Det må vi se på.