NRK melder at regjeringen følger EU og dermed stenger grensene for russisk varetransport og havnene for russiske skip. Men ifølge NRK blir fiskefartøy unntatt fra denne beslutningen.

Dette innebærer at russiske båter fra og med neste helg ikke kan komme til havn i Norge.

– Vi stenger norske havner for russiske fartøy, men vi unntar fiskefartøy. Det har også EU gjort. Vi gjør det enkelt og lettforståelig og unntar alle fiskefartøy, uttaler fiskeriminister Bjørnar Skjæran til NRK.

På spørsmål fra statskanalen om det er slik at alle russiske fiskefartøy kan komne til havn uavhengig av hvor de har vært og hva de skal, svarer Skjæran følgende:

– Ja, med ett forbehold. Vi har også en sanskjonsliste som gjelder enkelte russiske personer. Men gitt at et fiskefartøy ikke er eid av en av desse, så kan fiskebåtene anløpe en norsk havn også etter at havne forbudet har begynt å gjelde.

Fiskekjøper Ståle Nilsen, i Ståle Nislen Seafood AS, sier til Fiskeribladet at denne beslutningen er bra for hans del. Selskapet er største kjøper av russisk fisk for bearbeiding i Norge.

– Det har betydning for oss, det er en ting, men for hele fiskerisamarbeidet mellom Norge og Russland er dette av større betydning. Det vil ikke vært så enkelt å forsette fiskerisamarebdiet med Russland dersom norske havner ble stengt for russiske fiskebåter, sier Nilsen.

– Har du merket noe forskjell nå i de russiske leveransene?

– Det er enkelte trålere som ikke går til Norge, men går til Murmansk og ett av disse er et rederi som levere til oss.