Lerøy, Salmar, Mowi, Emilsen Fisk og Nova Sea har alle benyttet seg av myndighetens tilbud om å heve kjøp av laksevekst som ble gikk i sammenheng med det mye omtalte grunnrenteskattforslaget. Nå melder også Nordlaks at selskapet gjør det samme.

Selskapet valgte å kjøpe tillatelse til én prosents økning i egen lakseproduksjon. Kjøpet utgjorde tillatelse til 342 tonn økning i biomassen, noe som ville ha gitt en økning i årlig produksjon på om lag 550 tonn laks. For dette betalte Nordlaks 68.400.000 kroner til staten.

Må redusere innen 25. oktober

I en pressemelding melder konsernsjef Eirik Welde at regjeringens skatteforslag kan endre forutsetningene av kjøpet, og at verdien av det i dag sannsynligvis er betydelig lavere enn hva selskapet betalte.

– Regjeringen har foreslått å pålegge bedriften vår en ny grunnrenteskatt, på toppen av alle eksisterende skatter, slik at vi kan få en samlet skattesats på over 80 prosent. Vi betalte dyrt til staten for lakseveksten i sommer. Det kunne vi gjøre siden vi trodde at det var en lønnsom investering. Når regjeringen nå foreslår at vi skal betale en så stor andel av fremtidig fortjeneste i skatt, så kan vi ikke forsvare denne investeringen og vi hever kjøpet slik staten har åpnet en mulighet for, uttaler Welde.

Nordlaks vil dermed måtte redusere mengden laks i anleggene med til sammen 342 tonn laks innen 25. oktober.

678,2 millioner i hevet kjøp til nå

Oversikten nedenfor viser verdien av kjøpene som er kjent hevet hittil, og tar utgangspunkt i summene selskapene har opplyst selv, enten i børsmeldinger, eller direkte til Intrafish:

Selskap Millioner kroner
Lerøy 123
Salmar 244,6
Mowi 182
Emilsen fisk 6,8
Nova Sea 53,4
Nordlaks 68,4
Sum 678,2