– Inntrykket er veldig positivt, sier oppdretter Alice Øksheim (30) til Intrafish etter møtet.

Sammen med flere andre familieeide oppdrettere møtte Edelfarm-sjefen tirsdag ettermiddag finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) for å diskutere måten formuesskatt på eldre oppdrettstillatelser beregnes (se faktaboks). Møtet skjedde ved ministerens kontor i Oslo.

Øksheim har tidligere uttalt til Intrafish at hun frykter at auksjonsprisen som formuesskatten tar utgangspunkt i kan bli så høy at man til slutt i et dårlig år ikke har råd til å betale formuesskatten, og i verste fall bli tvunget til salg.

Formuesskatt på oppdrettstillatelser
  • Fra og med inntektsåret 2022 endres beregningen av formuesskattegrunnlaget for fiskeri- og oppdrettstillatelser.
  • Dette ble vedtatt i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2022, hvor Solberg-regjeringen foreslo å oppheve dagens praksis der fiskeri- og oppdrettstillatelser ervervet før 1998 ikke inngår i formuesskattegrunnlaget.
  • Videre foreslo den daværende regjeringen at auksjonspriser bør benyttes som utgangspunkt ved egenfastsettingen av formuesverdien av oppdrettstillatelser.
  • Endringene vil i hovedsak ha betydning for oppdrettsselskap som ikke er børsnotert, som er i norsk privat eie, og som ervervet oppdrettstillatelser før 1998.
  • Formuesskatten er vedtatt og Skatteetaten har nylig publisert en utfyllende veileder for betaling av skatten.
  • Representantforslag om å utsette innbetalingen av skatten er blitt nedstemt i Stortinget. Det samme har forslag om en gradvis innføring av skatten.
Kilde: Stortinget

– Tok seg god tid

– Hva skjedde under møtet med finansministeren?

– Han tok seg god tid til oss, lyttet til oss og stilte oppfølgingsspørsmål. Alt i alt var det et veldig positivt møte, sier Øksheim.

Hun legger til at grupperingen også tok opp hvordan finansministeren ser for seg fremtiden til oppdretts-Norge.

Alice Øksheim er daglig leder i Edelfarm. Foto: Tord T. Olsen

– Skal det være det samme mangfoldet når det gjelder eierskap? Svaret vi fikk var et ja, uten tvil. Som neste generasjon som skal drive et selskap videre ser jeg på dette som positivt, sier hun.

Edelfarm, hvor Øksheim er daglig leder, har tre tillatelser, og har i tillegg samdrift med Wenberg Fiskeoppdrett. Selskapet holder til i midten av Nordland.

Vil ha endret måten skatten kalkuleres

– Det er blitt færre lakseselskaper de siste årene. Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det ikke er i Senterpartiets politikk at det blir slik.

Forslaget til statsbudsjett fra mindretallsregjeringen bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet legges frem neste uke. Øksheim er klar på hva hun ønsker å lese da:

– At det er mer fornuftig utregning av markedspris.

– Så dere håper ikke at formuesskatten er fjernet helt?

– Det er ikke formues- og utbytteskatten vi satte fingeren på her. De er kanskje ikke akkurat godt tatt imot, men i dette møtet var det grunnlaget for formuesskatten, og at markedsverdien settes etter auksjonsprisen, vi snakket om, sier Øksheim.

Spurte om grunnrenteskatt

Den siste tiden har det også versert rykter om grunnrente for oppdrettsnæringen i sammenheng med statsbudsjettet. Grupperingen av unge oppdrettere som møtte Vedum møtte spurte også om dette.

– Svaret var at vi fikk vite hva som skjedde i statsbudsjettet neste uke, men det var ingen signaler om grunnrente slik vi forsto det, sier Øksheim.

Selv mener hun en slik skatt hadde vært distriktsfiendtlig.

– Jeg håper det ikke blir innført. Det er allerede innført en grunnrenteskatt: produksjonsavgift på oppdrett.

– Hvordan påvirker produksjonsavgiften dere?

– Man blir mer forsiktig av den: investeringene tas ned. Markedsføring og bidragene lokalt blir mindre. Man blir «jekket» noe ned. Det er veldig synd, for vi ønsker å gi tilbake til lokalsamfunnet, sier hun.

Regjeringen kommer med stor nyhet onsdag morgen

Tirsdag ettermiddag melder Dagbladet at de har opplysninger som tyder på at statsminister Støre og finansminister Vedum kommer med en diger nyhet som må ut før børsen åpner onsdag morgen. Der befinner det seg som kjent en rekke rike oppdrettsselskaper, og lakseskatt er ett av de hete tipsene hovedstadavisen nevner i saken sin. Et annet tips i saken går på at duoen vil legge fram en type samlet skattepakke.