Rullerende MTB

Maksimal tillat biomasse (MTB) sier hvor mye levende fisk (målt i kilo eller tonn) en kan ha i sjøen

Rullerende MTB uten tak: Dette er løsninger basert på MTB definert av et glidende gjennomsnitt av biomassen holdt i tillatelsen i en tolvmånedersperiode. Det kan også tenkes holdt innenfor en forhåndsbestemt tidsperiode, f.eks. kalenderåret. Oppdretter står her fritt til å ha en så høy biomasse som ønskelig på et gitt tidspunkt så lenge gjennomsnittet ved avregningstidspunktet er innenfor regulær MTB.

Rullerende MTB med tak: Dette er en hybrid av variabel og rullerende MTB. Det settes også her varierende maksgrenser (tak) for MTB. Enten settes taket for enkelte perioder av året som er ansett å være av særlig betydning for fiskehelse og miljøpåvirkning, eller for hele året. Det som skiller dette alternativet fra variabel MTB, er at gjennomsnittet av makstakene settes høyere enn regulær MTB. Det forutsettes likevel at gjennomsnittlig biomasse ved avregningstidspunkt er innenfor grensene for regulær MTB.

Kilde: Nærings- og fiskeridepartementet (NFD)

Det opplyser Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i en melding tirsdag morgen.

- Regjeringen mener det vil være utfordrende å realisere en prøveordning med rullerende MTB under de forutsetninger som Stortinget har skissert i sin innstilling og anmodningsvedtak. Dette gjelder særlig med hensyn til formålet om økt bearbeiding, og at ordningen ikke skal gi økt miljøbelastning eller redusert fiskevelferd. Gitt anmodningsvedtakets utforming, vil regjeringen likevel sende forslag til en mulig prøveordning med rullerende MTB på høring, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

I ordningen er det satt et makstak for overskridelser av tillatelsens MTB om høsten. Det vil også settes et makstak på våren.

Slik kan modellene med rullerende MTB se ut Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

Gebyr, med mulig vederlag

Det vil være et årlig tilsynsgebyr på 12 000 kroner tilknyttet prøveordningen. Ordningen evalueres etter prøveperioden.

- Dersom den endelige utformingen av ordningen viser et vesentlig potensial for volumvekst, bør det tas et vederlag for å delta i ordningen. Et eventuelt vederlag for ordningen vil fastsettes etter at høring av relevant regelverk er gjennomført og en endelig utforming av ordningen er ferdigstilt, skriver departementet i pressemeldingen.