– Resten av Europa står i kø for å engasjere seg i Iran. Her må ikke norsk næringsliv sove, sier Sandberg.

Sammen med sin iranskfødte samboer Bahareh Letnes eier og driver han Grand Bar i Halden. Det som tidligere var hotellpuben til nå nedlagte Grand Hotell ligger få meter fra jernbanestasjonen.

Som en kuriosa kan det nevnes at stedet er et av få, om ikke eneste, utested i gamle Østfold med pils fra E.C. Dahls på fat. Den pilsen er i likhet med Sandberg fra Trøndelag.

Parallelt med puben har Sandberg en rekke jern i ilden, og jobber med ulike forretninger og planer – i tillegg til at han jevnlig holder foredrag. Grunnet strenge smitteverntiltak og skjenkestopp stengte de like godt ned butikken noen uker og dro til Iran tidligere i vinter.

– I januar var vi på ferie og forretningsreise i Iran. Der var vi blant annet i møter med landets fiskerlag, samt på besøk og befaring hos flere bedrifter som produserer reker. Den ene av de besøkte jeg allerede i 2016. Siden da har Iran satset mye på sjømat, og de vil lære mye av oss i Norge, sier Sandberg. Han har også skrevet et notat fra turen som han har delt med IntraFish.

Nå er han tilbake i Halden, hvor besøkstallene i baren stadig øker, og den nyinnkjøpte karaoke-maskinen endelig kommer til sitt rette.

I tillegg jobber han med å åpne en restaurant i nabobyen Fredrikstad.

Utmerket kvalitet

Sandberg ønsker også å importere reker til Norge. Han ser for seg en rolle enten som importør, eller som agent/døråpner/mellommann som kobler norske importører til iranske eksportører.

– Vi har allerede inngått en intensjonsavtale med et selskap i Iran.

Det er brakkvannsreker (vannamei) produsert i store tanker på land Sandberg vil importere.

– Produksjonslinjene utvides, og selskapet har planer om mer eksport. I dag selges mye nasjonalt, men de har også eksport til land som Kina, Dubai, Russland, Finland og Frankrike, sier Sandberg.

Ypperlig smak

Den tidligere statsråden mener at Norge snart vil ha manko på reker, og at iranske reker kan slå godt an her.

– Hvordan er rekene?

– De smaker helt ypperlig. Vi fikk naturligvis smaksprøver, og vi spiste enorme mengder reker den dagen. Konsistensen var også utmerket. Størrelsen er nær Grønlands-reker, og jeg fant ikke noe å sette fingeren på.

Sanksjoner

Sandberg håper på at den første reken er importert innen ett år.

– Det er vel ikke rett frem? Hvordan er det med sanksjoner?

– De er ikke til hinder. Det er en myte at alt fra Iran er underlagt sanksjoner. Det er unntak for mat, helseprodukter, og lignende. Utfordringen er betalinger, men det er gjennomførbart via mellomledd.

Sandberg tror også at EU kan komme til å oppheve sanksjonene snart.

– Den forferdelige krigen i Ukraina kan få fortgang i at det kommer lettelser. USA har sagt at de vil stanse import av olje fra Russland. Da kan Iran være et alternativ.

Han tror at rekeimporten kommer raskere i gang om en bare venter på at sanksjonen lettes, i stedet for å sette opp system for betalinger med dagens regelverk.

Skriker etter sjømat

Sandberg seg også store muligheter for salg av norsk sjømat til Iran.

– Iran er et kjempemarked med 85 millioner mennesker som skriker etter sjømat. Selv om de produserer mye reker og regnbueørret selv, har de for eksempel ikke laks.

Igjen oppfordrer han norsk næringsliv til «ikke å sove i timen».

– Andre europeiske land står i kø, og har for lengst posisjonert seg for at sanksjonene mot Iran lettes eller fjernes. Norsk næringsliv må også være klare, avslutter han.

Svarer ikke

IntraFish har sendt forespørsel til Utenriksdepartementet om hvorvidt det med dagens regelverk kan importeres reker fra Iran. De har ikke besvart våre henvendelse.

På nettsiden til Utenriksdepartementet opplyses det at Iran er blant de landene i verden som Norge har sanksjoner og tiltak mot. Det lenkes til en lang tekst på Lovdata, hvor forskriften mot Iran er publisert.

Mattilsynet opplyser at import er greit, gitt at importøren forholder seg til virksomhetslister i Iran samt krav til sertifikater. Se også egen sak.