Slaktebåt risikerer eksportstopp
Slaktebåten «Norwegian Gannet» har som eneste norske aktør lov til å eksportere skadet oppdrettslaks. Nå kan tillatelsen ryke.
I vinter har det vært ekstraordinært mye laks med sår, såkalt produksjonsfisk. På det meste har inntil 40 prosent av slaktet fisk i en uke vært så «stygg» at den ikke får eksporteres før bearbeiding.
Slaktebåten «Norwegian Gannet» kan imidlertid levere den dårlige fisken rett til eget mottak i Danmark. Derfra selges den videre ut til kunder på betingelse at fisken skal feilrettes før den havner i butikkhyllene.
Produksjonsfisk
- Norsk oppdrettslaks graderes av bransjen selv, etter en felles bransjestandard (NBS 10-01) fra 1999.
- Klassene er superior, ordinær og produksjon. Det aller meste av fisken, typisk over 90 prosent, er superior. Andelen kan variere noe fra årstid til årstid, og fra landsdel til landsdel.
- Det er objektive krav til fisk i hver klasse, som blant annet går på farge, flekker, sår, fasthet, skader, blødninger og form.
- Beskrivelsen av superior er «et førsteklasses produkt med egenskaper som gjør det velegnet til alle formål. Produktet er uten betydelige feil, skader eller mangler og har et positivt helhetsinntrykk».
- Den dårligste fisken, produksjon, kan ikke eksporteres ut av Norge før den er feilrettet. Typiske tegn for denne kan være kjønnsmodning, sår, misdannelser eller «grove behandlingsfeil».
- Foredlingsindustrien i Europa vil gjerne kjøpe denne fisken, da den selges med en til tider stor prisrabatt, men fisken kan ikke eksporteres.