Nyheten om at regjeringen ønsker grunnrenteskatt for havbruksnæringen slo ned som en bombe onsdag morgen, etter lengre tids spekulasjoner. Regjeringen bestående av Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) er en mindretallsregjering, og bruker stort sett Sosialistisk Venstreparti (SV) til å få gjennomslag.

Torgeir Knag Fylkesnes i SV, som er den i partiet som ofte uttaler seg om fiskeri- og havbrukssaker, sier til Intrafish at de må se på innretningen av regjeringens forslag før de eventuelt støtter den.

. Knag Fykesnes, Skjæran, landsmøtet Kystfiskarlaget. Foto: Silje Helene Nilsen

– Men vi har lenge kjempet for at naturressurser skal komme folket til gode. Det kan gi inntekter til skole, helse, velferd, folk og lokalsamfunn i krisetid. Det synes vi er rett og rimelig, sier han.

– Men vi er opptatt av at den innrettes på riktig måte. Ulike samfunnshensyn må ivaretas, følger han opp.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fortalte under pressekonferansen onsdag at skatteregningen blir større for de fire fem største havbruksselskapene.

Regjeringens grunnrenteforslag
  • Regjeringen opplyser at grunnrenteskatten omfatter avkastning fra kommersielle matfisktillatelser for produksjon av laks, ørret og regnbueørret, uavhengig av hvordan innehaveren av tillatelsen er organisert.
  • Utviklingstillatelser er ikke omfattet av grunnrenteskatten. Utviklingstillatelser som konverteres til ordinære matfisktillatelser vil være omfattet av grunnrenteskatten fra konverteringstidspunktet.
  • Grunnrenteskatten gjelder alle tillatelser innenfor det geografiske virkeområdet til akvakulturloven (ut til kontinentalsokkelen).
  • Provenyet anslås til 3,65 milliarder kroner eller 3,8 milliarder kroner i 2023, avhengig av nivået på bunnfradraget.

– Men dette mener vi blir riktig, fortalte finansministeren.

Fylkesnes mener skatten bør fungere slik at lokale eiere fortsatt får skape aktivitet lokalt.

– Slik som hovedregelen i fiskerinæringen er. I havbruk har de store aktørene derimot organisert seg bort, enten ved at nordmenn har flyttet ut til Kypros eller at eierskapet er utenlandsk, sier han.

Fremskyndet styremøte

Sp-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune har engasjert seg i grunnrenteskattryktene som begynte å svirre for en tid tilbake. Hun har tidligere oppfordret regjeringen til å stanse ryktene om skatten. Hun er ikke særlig fornøyd etter dagens nyhet.

– Dette er et forslag i strid med Senterpartiets program. Det er jeg ikke fornøyd med. Landsmøtet tok opp dette, sa sitt og landet på nei til grunnrenteskatt, sier hun til Intrafish.

Hun frykter hvordan skatten kan slå ut på lokalsamfunnet hennes.

– Kommer du til å kjempe mot forslaget?

– Jeg kommer ikke til å gi meg på dette. Jeg mener regjeringen fremdeles ikke har tatt innover seg konsekvensene av denne skatten, sier hun.

Hun forteller at hun vil be om et møte med finansministeren eller politisk ledelse i hans departement over helgen. Prestbakmo er også styremedlem i Nettverket for fjord- og kystkommuner (NFKK), som skal ha styremøte i dag.

– Det ble fremskyndet på grunn av dette. Nå skal vi gå inn i tallene, sier hun.

Prestbakmo sier at hun ikke vil slakte et forslag før hun har satt seg inn i detaljene.

– Men man bør heller ikke legge frem noe slikt uten at forslaget er utredet heller. Man kan kanskje regne dette inn som penger i finansdepartementet, uten å forholde seg til mulige konsekvenser for lokalsamfunnene, sier hun.