I et intervju med VG går Gustav Witzøe hardt ut mot formueskatt.

– Formuesskatt på norsk arbeidende kapital i min verden er at du tar formuesskatt fra selskapet. Undertegnede har ikke noen penger i madrassen til å betale formuesskatt. Det tror jeg ikke folk i Oslo har heller, sier Witzøe til avisen.

270 millioner årlig

Ifølge Kapital er Salmar-sjefen Norges 6. rikeste, og var god for 33,5 milliarder kroner i 2020.

– Det tapper bedriften for ressurser – som hindrer at du kan bevare arbeidsplassene du har eller utvikle nye arbeidsplasser. Det henger ikke på greip, forteller Witzøe i intervjuet.

Overfor avisen forteller han at familien, inkludert sønnen Gustav Magnar Witzøe (28), som i 2011 fikk overført nesten alle av farens Salmar-aksjer, har tatt ut rundt rundt 270 millioner kroner årlig for å betale formueskatt — midler han mener burde blitt i selskapet for å skape nye arbeidsplasser.

På spørsmål om hva han tenker om at Solberg-regjeringen har redusert formueskatten med rundt ti milliarder kroner i sin regjeringsperiode, svarer Witzøe:

– Realiteten er at bedrifter som har vokst i verdi har opplevd en dramatisk økning i denne skatten, men det er selvsagt positivt at skattesatsen er satt ned de siste årene.

Han kritiserer også de rødgrønne partienes politikk på feltet.

Kritiserer Ap-politikk

I intervjuet forteller han også at Salmar og eierselskapet Kverva er bedre tjent med å ha hovedkontor i Norge enn eksempelvis i London eller på Kypros, men legger til at de hadde spart masse midler om de hadde flyttet eller solgt bedriften til utlandet. På spørsmål om han har vurdert å flytte ut, svarer Witzøe:

– Det vil i hvert fall komme en dag hvor det blir mer aktuelt enn hva det er for øyeblikket. Jeg ønsker ikke å gi grunnlag for et krigersk oppslag med trussel om å flytte. Men jeg har tro på at norske politikere etter hvert innser at de ikke kan fortsette den særnorske tappingen av norskeide bedrifter.

Han legger til grensen går et sted, og viser til at flere store norske næringsformuer allerede er flyttet ut.

– En nær fordobling, som foreslått av Arbeiderpartiet, vil for vår bedrift betydd en halv milliard i ekstra skatt, som en utenlandsk bedrift ville ha sluppet, sier Witzøe.