Det skjedde under NRK-sendingen Debatten torsdag kveld, der Salmar-gründeren var en av deltakerne i programmet.

Witzøe deltok ikke i selve debatten etter eget ønske, men fortale i korte trekk om sin reise inn i norsk oppdrett fra den spede start på 90-tallet. Hjemlengselen til Trøndelag førte ham og kona hjem til Frøya, og det som skulle bli starten på en enorm utvikling av selskapet fra en enslig oppdrettskonsesjon til i dag å være verdens nest største lakseselskap.

På spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om Witzøe vil stille hos finansminister Trygve Slagsvold Vedum i dag svarte oppdrettsmilliardæren kontant nei.

– På nytt føler vi at den politiske ledelsen i Oslo prøver å splitte næringa. Den inviterer de store til Oslo, men i norsk oppdrettsnæring er det slik at vi er sammen – store som små – så vi ønsker at det er vår oganosasjon, Sjømatbedriftene og Sjømat Norge som representerer oss på møtet i Oslo, slo Witzøe fast hos NRK – med Vedum rett ved sin side.

Witzøe avslutningsvis kom med en innstendig oppfordring til finansministeren om å utsette grunnrenteskatten:

– Hvorfor kan vi ikke ta oss tid til å bruke 2023 til å sette oss ned og få en skikkelig gjennomgang på en skatteproveny som er bærekraftig og som vi vet konsekvensene av, spurte Witzøe.

Det året får ikke Witzøe og resten av oppdrettsnæringa, for det var en meget kontant minister som umiddelbart avslo forslaget om utsettelse, da programleder Solvang spurte om det er aktuelt å utsette grunnrenteskatte ett år:

– Nei, det er ikke aktuelt. Det blir innført grunnrente 1. januar og det er veldig viktig og riktig – for Norge er et spleiselag, slo Vedum fast.

I dag, fredag, skal statsråden mest sannsynlig treffe oppdrettsnæringa – selv om de fem store lakseselskapene altså har takket nei til å delta på møtet han inviterte til i finansdepartementet via en annen fjernsynssending for noen dager siden.