– Med en totalvekt på 200 tonn og diameter på over 22 meter er dette virkelig en kolossal konstruksjon, uttaler Geir Andresen, partner og prosjektleder i Bluegreen, i en pressemelding tirsdag.

– Godt fornøyd

I vinter signerte selskapet kontrakt om bygging av det innovative oppdrettsanlegget FishGlobe 3,5K. I forrige uke ble den enorme konstruksjonen sjøsatt i Bamble og er nå på plass i Erfjord, Rogaland. Der skal den fylles med hele 250 tonn postsmolt.

Rundt 15 personer har vært involvert i arbeidet, som har pågått på kaien i Bamble siden april.

Her er FishGlobe ferdig sjøsatt. Foto: Bluegreen

– Jeg er godt fornøyd med prosjektet. Det har gått med mange tusen arbeidstimer og gutta har vært helt fantastiske. Ikke minst i innspurten har de vist en ekstremt høy arbeidsmoral, uttaler Andresen.

Han legger til at han er stolt over at arbeider er utført på snaue seks måneder. FishGlobe er bygget i resirkulerbart polyetylen og er ifølge selskapet svært bestandig mot korrosjon. Konstruksjonen er bygget for å eliminere risikoen for lakselus, rømning og avfallsstoffer.

Antar 20 års drift

– Vi antar at anlegget kan være i drift i minst 20 år. Når det til slutt må avhendes kan den kvernes opp og gjenbrukes i nye produkter, sier administrerende direktør Nils-Johan Tufte i Bluegreen.

·Geir Andresen, Elg Ragnar Thunes og Nils-Johan Tufte, alle partnere i Bluegreen, foran den sjøsatte FishGloben. Foto: Bluegreen

– Mange peker på plast som en miljøsynder, men faktum er at plast faktisk er det miljøvennlige alternativet på denne type konstruksjoner, fortsetter han.

Selskapet forteller om en sjøsetting preget av spenning.

– Operasjonen var godt planlagt, forteller prosjektleder Andresen.

– Men når 200 tonn skal løftes ut i sjø er det jo alltid en viss spenning. Riggingen tok litt lengre tid en forventet, men selve sjøsettingen gikk bedre enn planlagt, fortsetter han.

Ifølge Bluegreen er selskapet allerede i dialog med Uponor om å starte bygging av neste FishGlobe om kort tid. Andresen legger til at prosjektet har krevd nybrottsarbeid på sveiseprosedyrer:

– Det er der vår ekspertise virkelig ligger. Vi kan dokumentere at det vi gjør er sikkert, og vi kan stå bak en overlevering med garantier om at dette holder mål, avslutter han.