Veramaris sitt nye anlegg i Nebraska i USA skal dyrke havalger til algeolje som kan brukes i laksefôr.

Lingalaks er i gang

Produksjonsanlegget drives med teknologi som er egenutviklet og patentert, ifølge en pressemelding.

- Vår algeolje er responsen på næringens ønske om bærekraftige kilder til omega3-oljene EPA og DHA. Den kjente opprinnelsen til råvaren som brukes i vår produksjon gjør produktet fullt sporbart, sa konsernsjef Karin Kurmaly i Veramaris i fjor.

Lingalaks i Hardanger er ett av de første selskapene som har tatt i bruk fôr produsert med den nye algeoljen til Veramaris.

1,2 millioner tonn fisk

Algeoljen inneholder mer enn dobbelt så mye av de omega-3-rike fettsyrene EPA og DHA som er viktige både for laksen og for konsumentene som fiskeolje, ifølge Veramaris.

Kapasiteten til anlegget tilsvarer 1,2 millioner tonn fisk. Det møter rundt 15 prosent av lakseoppdretternes årlige etterspørsel etter EPA og DHA.

Den nye fabrikken i Nebraska har kapasitet til å produsere 15 prosent av den globale etterspørselen etter marine oljer til laks, Foto: Veramaris

Åpningen ble feiret med guvernøren i Nebraska, Pete Ricketts, lokale myndigheter, administrerende direktører i Veramaris sine morselskaper DSM og Evonik, Feike Sijbesma og Christian Kullmann, gjester og medarbeidere ved fabrikken.

Også Lerøy bruker mikroalger i fôret sitt.

Likte du denne artikkelen? Les flere saker fraTekfisk: