Pressemeldinger

Se alle artikler

Fikk tildelt ny FoU-konsesjon

Bjørøya skal sammen med en rekke partnere forske på hvordan ferskvann og skjørt kan virke forebyggende mot lakselus.

Tilsagnet om forskningstillatelser kommer fra Fiskeridirektoratet.

– Vi trenger flere gode forebyggende metoder mot lakselus for å redusere bruken av behandlinger, sier daglig leder Per Anton Løfsnes fra Bjørøya i en pressemelding.

Eget prosjekt

– Bruk av forskningstillatelser gir oss en unik mulighet til å gjennomføre forskning som kommer alle i næringen til gode, fortsetter han.

Oppdrettsselskapet Bjørøya har fra før forskningstillatelse til å se på bruken av rognkjeks.

Varslar ny kurs for FoU-konsesjonar

Les mer

I prosjektet Freshnet skal de se på hvordan kontinuerlig produksjon av ferskvann og dosering i merd har effekt på både laks, lakselus og miljø. Det vil også gjennomføres forskning for å finne ut om lakselus kan endre sin toleranse til ferskvann.

Mange partnere

– Vi vil forske på om kombinasjonen brakkvannslokk og skjermende skjørt, gir en reduksjon i luseutvikling på lokaliteten. Skjørt alene gir ikke en optimal effekt, så teorien er at andelen lus som slår seg på fisk innenfor skjørtet får tøffe vilkår når laksen går opp i de øverste lagene i merden, sier prosjektleder Randi Grøntvedt ved INAQ i meldingen.

De som er med i prosjektet Freshnet er:

Lusesenteret ved Universitetet i Bergen, NTNU kybernetikk, Nord Universitet, Veterinærinstituttet, NIVA, Akvafresh og INAQ AS.