Det opplyser Aquagen i en pressemelding tirsdag.

Profunda er i dag et landbasert anlegg for produksjon av stamfisk av laks. Så langt har anlegget tatt hånd om produksjon fra smolt på 100 g til stamfisk på 12-15 kg. Med den nye utbyggingen vil anlegget bli et full-syklus anlegg for produksjon av landbasert rogn; det vil si at fisken går hele livssyklusen i anlegget – fra rogn til rogn. Anlegget vil få en kapasitet til å levere mellom 80 og 100 millioner rogn i året, går det fram av meldingen.

Aquagen kjøpte Profunda i 2017, og gjennomførte i 2018 første byggetrinn med ny påvekstavdeling, noe som firedoblet anleggets kapasitet i stamfiskproduksjonen. Siden dette har tre generasjoner av avlskjernen blitt satt inn i produksjonen ved anlegget.

AquaGen sitt landbaserte stamfiskanlegg Profunda i Barstadvik i Ørsta kommune. Foto: Matias Myklebust

Den siste utbyggingen, som ferdigstilles våren 2022, vil fullføre strategien som ligger bak oppkjøpet, skriver Aquagen i meldingen.

De første familiene i avlsprogrammet ble laget høsten 1971, og i 2021 marker selskapet 50 års- jubileet siden oppstarten av det vitenskapelige avlsarbeidet på laks. Utbyggingen på Profunda markerer i så måte starten på jubileumsåret, og samtidig en ny del av avlsprogrammet også til å levere genetikk til den landbaserte lakseproduksjonen.