Som en følge av et fokus på bærekraft i laksenæringen og mindre matsvinn, fikk Bremnes–konsernet støtte fra DIP til et prosjekt for å utvikle teknologi som kan fryse laksen ferskest mulig.

«Bremnes-konsernet har en avansert slakteteknologi som gir et hyperferskt lakseråstoff av ypperste sashimikvalitet. Disse produktegenskapene ønsker oppdrettsselskapet fra Bømlo å konservere med naturlige metoder, slik at forbrukerne kan få en hyperfersk smaksopplevelse uansett hvor de befinner seg i verden», heter det i pressemeldingen.

Det er utviklingsselskapet til Bremnes–konsernet Myobiotec som har mottatt støtten.

Vil gjøre fryst like bra som fersk laks

Selskapet ønsker en designdrevet tilnærming for å produsere fryst laks som har like høy kvalitet som fersk laks. Ocean Quality og Johan Verde Industridesign er med på Myobiotec på prosjektet.

Under søknadsprosessen noterte juryen seg at Bremnes Seashore allerede gjennom merkevaren Salma: « … demonstrert en evne til å kommersialisere innovasjon i sitt segment. I tillegg vil et fryst lakseprodukt kunne fraktes med skip, i motsetning til fersk laks som gjerne er flybåren», heter det i pressemeldingen.

Prosjektet til Bremnes–konsernet mottok 250.000 kroner fra DIP.

Deler ut midler for tiende gang

Det er organisasjonen Design og arkitektur Norge (DOGA) som deler ut midlene for prosjektet gjennom «Designdrevet innovasjonsprogram», også kjent som DIP.

– Norge i tiden fremover, og støtten fra DIP er et viktig virkemiddel for å få dem på rett kurs fra dag én, sier administrerende direktør Tor Inge Hjemdal i DOGA i en pressemelding.

Dette er tiende gangen DOGA deler ut midler til forskning gjennom DIP. Ifølge meldingen skal midlene sikre at designmetodikk benyttes i idéutviklingsfasen i prosjektene, som skal lede til bedre og mer samfunnsnyttig innovasjon.

18 prosjekter fikk støtte

I år var det 79 søkere om de 8,5 millioner kronene som DIP skulle dele ut. Juryen som bestemte hvem pengene skulle gå til besto av fagpersoner fra DOGA, Innovasjon Norge og Forskningsrådet.

Sammen valgte de ut de 18 beste prosjektene.

Bærekraft går igjen

Ifølge Hjemdal går bærekraft, helse og mobilitet igjen som temaer i årets søknader. Det har også kommet inn rekordmange DIP-søknader til arkitekturprosjekter. Sistnevnte er DOGA-sjefen spesielt glad for.

– Historisk har Designdrevet Innovasjonsprogram vært mer kjent blant designere enn blant arkitekter. Jeg gleder meg over at flere arkitekturprosjekter fremover kommer til å ta i bruk systematiske brukerstudier og designmetodikk i den kritiske idéutviklingsfasen, sier Hjemdal i pressemeldingen.