– Forbrukere er i økende grad opptatt av hvor maten de spiser kommer fra. Samtidig er det en økende bekymring i forhold til om maten er trygg å spise, og om den er blitt produsert på en bærekraftig måte, skriver Cermaq i en pressemelding.

Komplett «lakse-cv»

I samarbeid med en av Cermaqs kunder, Labeyrie, og IBM Food Trust on IBM cloud blockchain teknologi, blir denne informasjonen nå tilgjengelig for forbrukere i butikk i det franske markedet.

– Dette er et nytt og spennende prosjekt, som setter enda større fokus på åpenhet og sporbarhet i alle ledd. Det er noe vi som selskap er veldig opptatt av, men også noe vi ser at forbrukerne både ønsker og forventer, sier Brede Løfsgaard, salgsdirektør i Cermaq Norway i pressemeldingen.

Det følger en komplett «lakse-cv» med all laks Cermaq selger. Den inneholder informasjon om hvilket opphav fisken har, når eggene ble klekket, hvilket settefiskanlegg den har vært i, hvor stor den var da den ble satt ut i sjøen, hvilket sjø-anlegg den kommer fra, samt fiskehelse og -velferdsinformasjon som hvilke vaksinasjoner den har fått, hvilket fôr den har spist, og når og hvor den ble slaktet.

Starter med to røkelaksprodukter

Labeyrie, som er en av Frankrikes mest kjente merkevarer innenfor blant annet røkelaks, lanserer nå sitt nye sporbarhetssystem på to av sine norske røkelaks-produkter, og gir på den måten forbrukerne full tilgang til informasjon om hele verdikjeden ved hjelp av blockchain-teknologi. Ved å skanne en QR-kode på laksepakningen i fiskedisken kan forbruker enkelt få opp alle opplysninger om produktets verdikjede på sin mobiltelefon, fra egg til butikk.

– Dette prosjektet bidrar til å forsikre franske forbrukere om at laksen de kjøper er trygg og næringsrik, og at den er blitt produsert på en ansvarlig og bærekraftig måte, sier Løfsgaard.