- Vi i renovasjonsselskapet Iris er kjempefornøyde med Cermaqs innsats. Men det skulle vel egentlig bare mangle at en stor oppdrettsgigant tar samfunnsansvar? Cermaq tilhører ei næring som gjennom flere år har bidratt til å forurense norskekysten. Prisen «Årets strandrydder» går derfor til frivillige som gjør jobben på dugnad, og som ikke får fem flate øre for innsatsen. Men jeg håper at flere havbruksselskaper følger Cermaqs eksempel og bidrar til en reinere kyst heretter, sier Arnt E. Pedersen til IntraFish.

Han er kommunikasjonsansvarlig i Iris, som er et interkommunalt renovasjonsselskap i Salten. Iris eies av alle åtte kommunene i regionen.

Strandrydder i aksjon. Foto: Linda Kristensen

- Betydelig innsats

Cermaq engasjerte i fjor for tredje år på rad skoleungdommer til å rydde marint avfall langs strendene i kommunen. Selskapet leverte i 2019 så mange som 440 sekker med over 5 tonn marint avfall til gjenvinning. Over tre år har Cermaq levert over 20 tonn.

Iris’ strandryddingsprosjekt så sin spede begynnelse i 2011. Året etter gikk kampanjen for fullt.

Renovasjonsselskapet har siden starten fått inn rundt 380 tonn marint avfall til sammen. Det er 15 fulle vogntog.

- Cermaqs innsats er betydelig og de skal ha all ære for jobben, sier Pedersen til IntraFish.

Slik ser ti-på-topp-oversikten ut for 2019:

  • Cermaq 440 sekker
  • Helligvær velforening 300 sekker
  • Sør-Fugløy velforening 241 sekker
  • Landegode Velforening 200 sekker
  • Måløya velforening 155 sekker
  • Tor Inge Storlien m/fam. 130 sekker
  • Rørstad velforening 100 sekker
  • Femris Grunneierlag 100 sekker
  • Eva Haugsnes/Nils Thomessen, Bliksvær 100 sekker
  • Storvika Lokalutvalg 85 sekker

Årets vinner

Iris tildeler i år prisen «Årets strandrydder» til Måløya Grendelag.

Grendelaget har et 20-talls medlemmer. Det har siden 2012 ryddet marint avfall på Måløya i Steigen og i skjærgården utenfor. Området har mange øyer og holmer.

Ann Karin og Steinar Heldahl med det synlige beviset på at Måløya Grendelag er «Årets strandrydder 2019». Foto: Arnt E. Pedersen

- Vi finner enormt mye tauverk. Både metervis og små stumper som tydelig er kappet og kastet på hav. I tillegg er det mye plastflasker og plastkanner. Vi er ikke i nærheten av å komme i mål. Og vil vel kanskje aldri gjøre det så lenge avfallet havner i sjøen, sier Ann Karin og Steinar Heldahl i Måløya Grendelag i en pressemelding fra Iris.

Først er avfallet plukket i sekker og tatt med til Måløya. Deretter er det fraktet videre med båt til nærmeste bygd på fastlandet, Norskot, hvor Iris har hentet det.

Nordskot ligger i Steigen, midt i skipsleia mellom Bodø og Lofoten. Hurtigbåt fra fylkeshovedstaden Bodø bruker én og en halv time. Det er bilvei helt fram, men så mye som 22 mil fra Bodø, fordi veien går delvis langt inn landet.

Ute i havgapet utenfor Norskot regner man med at de første bosatte seg på 1600-tallet. Fiske og småbruk holdt liv i rundt 60 personer på det meste. Men som mange lignende samfunn langs kysten ble alle husene fraflyttet på 70-tallet. Bolighusene er nå fritidshus. I tillegg er det bygd noen hytter på Måløya.

Steinar Heldahl på vei mot land med båten full av marint avfall. Foto: Iris

Iris-initiativ startet jobben

I år satte dugnadsgjengen med Steinar Heldahl i spissen rekord med 155 sekker.

- Drivkrafta har ikke vært å vinne pris, men å få avfallet bort fra Måløya og øyene rundt. Men når det er sagt, er det selvfølgelig hyggelig å bli kåret til Årets Strandrydder. Premien på 10.000 kroner er kjærkommen til å få utbedret kaia vår, pluss finansiert strømt til gatelys, sier Ann Karin og Steinar Heldahl, som på vegne av dugnadsgjengen har fått overrakt det synlige diplomet - pluss en gavesjekk.

- Det var enormt mye avfall i vikene på Måløya, men vi visste ikke helt hvor vi skulle gjøre av det før Iris tok initiativ til Aksjon Reine Strender i 2011. Fra 2012 har vi kvitterte ut sekker på Miljøtorget og gjennomført store ryddeaksjon, forteller ekteparet.

Over 70 tonn

Ildsjelene på Måløya har ikke vært alene om å rydde strender i Salten i år. Iris har fått inn drøyt 70.320 kilo med marint avfall. Det er det tredje beste resultatet siden selskapet etablerte aksjonen i 2011.

Strandrydder i aksjon. Tor Inge Storlien med akebrett. Han har samlet 130 sekker aleine i år. Foto: Elin Gisledatter Pettersen

- Vi trodde vi ville få en kraftigere nedgang i år, men det har ikke skjedd. Det er meldt inn 249 aksjoner. Når vi vet hvor lett plasten er, forteller det om enorme mengder, sier Iris’ kommunikasjonsansvarlige.

Enkeltpersoner, dugnadsgjenger, skoleklasser, grendelag og andre har lagt ned en enorm innsats langs strender og i skjærgården i Salten.

Iris anslår at rundt 3.000 personer har vært i sving og utført 10.000-12.000 dugnadstimer til en verdi av rundt 3 millioner kroner.

- Samlet for de årene vi har holdt på med aksjonen, snakker vi om dugnad for mellom 15 og 20 millioner, sier Pedersen.

Cermaqs strandryddere på vei tilbake med dagens fangst. Foto: Karoline Pettersen

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.