Kigok

Opplæringskontoret for midtre Nordland (OKFM) ble etablert som forening i 1992 for å sikre bedrifter innenfor fiskeri- og havbruk i midtre Nordland tilgang på arbeidskraft med god kompetanse.

De marine fagene hadde nettopp fått ei lærlingeordning, og stifterne ønsket å sikre seg ungdom med fagutdanning.

Fire år seinere gikk opplæringskontoret sammen med Meløy vidergående skole, Gildeskål Forskningsstasjon og Gildeskål kommune og stiftet Kunnskapssenteret i Gildeskål (KiG) for å styrke kompetansearbeidet ytterligere, og tilby stifterne kurs og opplæring, utviklingstjenester og service etter behov. Siden 1996 har KiG drevet OKFM.

I 2014 avtalte styrene ny profilering av OKFM og KiG med felles logo og navnet Kigok.

Tirsdag og onsdag får elever på VG1, Meløy videregående skole studiested Inndyr, innføring i å lage enkle retter av sjømat som passer godt når man bor på hybel. Det opplyser Kigok (se faktaboks) i en pressemelding. Det er andre gang Kigok arrangerer sjømatkalas for elever ved skolen.

De håper med dette prosjektet å motvirke trenden med synkende konsum av sjømat blant ungdom, opplyses det i meldingen.

Innsamlingsaksjon

I år vil skolen invitere til servering i kantina. Den første dagen er SFO-barna fra Inndyr invitert, og andre dag er sultne bygdafolk invitert til å komme innom å smake på det som blir tilberedt.

- Vi oppfordrer alle som kommer til å gi et bidrag til årets innsamlingsaksjon som i år har fokus på plast i havet. På Sjømatkalaset har vi med profesjonell kokk, Kristoffer Myrvoll fra Nygårdsjøen, som for tiden jobber som kjøkkensjef på restaurant Lyst på i Bodø. Kristoffer ble i fjor kåret til årets Arktiske kokk, opplyser prosjektmedarbeider hos Kigok, Kine Helén Oldervik, i meldingen.

Kanskje på hybelen også?

- Det er gøy å være med på slike prosjekter for å fremme kokkeyrket og bidra til at andre får lyst til å lage mat. Jeg håper det kan føre til at ungdom lager mer mat fra grunnen av, og ikke kjøper ferdig frosset mat, uttaler Kristoffer Myrvoll i pressemeldingen.

Elevene skal sammen med ham tilberede spennende sjømat, spise og servere maten, lære om kosthold og hvordan man velger sunn og god mat. Ikke minst skal ungdommene bli inspirert til å lage god sjømat på hybelen selv.

Prosjektet ledes av Kigok som er et ressurssenter innenfor opplæring, utvikling og prosjektarbeid, primært for marin sektor.

Les også:

Ungdommer i kø for å få utdanning innen havbruk

Sofie har jobba på anlegg sidan ho var 15 år - no har ho tatt fagbrev: - Utruleg kjekt