Hva er produksjonsfisk?
  • Norsk oppdrettslaks graderes av bransjen selv, etter en felles bransjestandard (NBS 10-01) fra 1999.
  • Klassene er superior, ordinær og produksjon. Det aller meste av fisken, typisk over 90 prosent, er superior. Andelen kan variere noe fra årstid til årstid, og landsdel til landsdel.
  • Det er objektive krav til fisk i hver klasse, som blant annet går på farge, flekker, sår, fasthet, skader, blødninger og form.
  • Beskrivelsen av superior er «et førsteklasses produkt med egenskaper som gjør det velegnet til alle formål. Produktet er uten betydelige feil, skader eller mangler og har et positivt helhetsinntrykk».
  • Den dårligste fisken, produksjon, kan ikke eksporteres ut av Norge før den er feilrettet. Typiske tegn for denne kan være kjønnsmodning, sår, misdannelser eller «grove behandlingsfeil».
  • Det er ingen offisiell eller uavhengig tredjepart som bedømmer fisken (foruten i spesielle tilfeller hvor Mattilsynet kan stoppe eksport av produksjonsfisk).

Kilder: NBS 10–01 samt ulike industriaktører.

Det skriver Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Vi vurderer nå om retningslinjene for dispensasjoner skal strammes ytterligere inn. I lys av dette har jeg bedt Mattilsynet om å vente med å behandle flere dispensasjonssøknader, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Meldingen kommer etter en drøy ukes intens krangling om hvorvidt det skal gis dispensasjon om eksport av såkalt prodfisk. Dette fordi det grunnet koronakrisen skal være utfordringer med å ha nok kapasitet til foredling i Norge (det er omstridt om det faktisk er tilfellet).

Selskap som Mowi, Lerøy og Sekkingstad har fått dispensasjon, mens flere har søkt.

–Regjeringens politikk ligger fast. Dette er ingen endring. Vi vil fortsette en restriktiv linje når det gjelder håndtering av produksjonsfisk, av hensyn til norsk sjømats omdømme. Men dette er en ekstraordinær situasjon, som krever ekstraordinære tiltak, sier Ingebrigtsen i meldingen.

Oppfordring til å finne løsninger

Ingebrigtsen oppfordrer nå selskapene til å finne løsninger for såkalt feilretting i Norge.

– Jeg forventer nå at næringen gjør nødvendige tiltak, og at aktørene samarbeider om å finne løsninger slik at fisken kan rettes i Norge. Ingen må utnytte situasjonen, sier fiskeri- og sjømatministeren.

I helgen gikk politikere fra Ap, Sp, SV og Frp ut med en felles uttalelse hvor de ba fiskeriministeren om å trekke tilbake alle dispensasjoner.